Silvio Berlusconi îi dă sfaturi lui Enrico Letta şi declară 'război' Germaniei

Fostul premier italian Silvio Berlusconi.
Fostul premier italian Silvio Berlusconi. (VINCENZO PINTO / AFP / Getty Images)

Declaraţiile fostului premier italian Silvio Berlusconi, care, într-un interviu acordat cotidianului milanez Il Foglio, vorbeşte despre criza economică din Italia şi despre măsurile pe care va trebui să le ia executivul de mare coaliţie între stânga şi dreapta condus de Enrico Letta, pe care îl sfătuieşte să declare 'război' Germaniei, se află vineri în atenţia presei din Peninsulă.

Într-un interviu acordat vineri cotidianului Il Foglio din Milano, fostul premier italian, fondator al partidului de dreapta Poporul Libertăţii (PdL), declară că este convins că executivul Letta va trebui să angajeze, cu hotărâre, un adevărat 'braţ de fier' cu principalele ţări din Uniunea Europeană (UE), şi în primul rând cu Germania cancelarului Angela Merkel, în vederea relansării economiei zonei euro. În opinia lui Silvio Berlusconi (în vârstă de 76 de ani), Italia va trebui să le explice celorlalte ţări din UE că 'ori se repune în mişcare motorul economiei, ori mecanismul monedei unice europene (euro) se va strica'.

În interviul acordat directorului cotidianului milanez menţionat, jurnalistul Giuliano Ferrara, fondatorul PdL mai precizează că 'vitalitatea unui guvern' se măsoară şi prin iniţiativele pe care acesta le ia 'pentru a respinge complicitatea cu forţele negative care refuză soluţiile concrete şi efective necesare pentru a combate criza economică şi recesiunea'.

Fostul premier italian mai este convins că actualul guvern de mare coaliţie condus de Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga) 'trebuie să angajeze o luptă, un braţ de fier, cu mare decizie, cu scopul de a convinge celelalte ţări din Europa, şi mai ales Germania cancelarului Merkel, că toţi ne aflăm în faţa unei alternative concrete: ori se repune în mişcare motorul economiei europene, şi motorul financiar, legat de moneda unică europeană, ori se va ajunge în curând la fractura actualului echilibru european', relevă publicaţia amintită.

Numai în acest mod, în opinia lui Berlusconi, se va putea depăşi actualul moment de impas legat de criza datoriilor publice. Altfel, mai declară liderul dreptei italiene, 'motivele strategice ale solidarităţii care caracterizează întreaga construcţie europeană, inclusiv uniunea bancară, nu mai au niciun motiv să existe', notează Il Foglio.

Cotidianul roman La Repubblica subliniază una dintre afirmaţiile lui Berlusconi, aceea în care fostul premier declară că 'Italia nu este de vânzare'.

'Italia nu poate continua să piardă importanţa pe care o are în Europa şi să-şi piardă bogăţia, gata să fie pusă la vânzare de cei care deţin o poziţie de forţă şi care folosesc metode hegemonice. Aceasta nu este o perspectivă acceptabilă', mai spune Berlusconi în acest interviu, declaraţie subliniată de principalul cotidian roman.

Dacă celelalte ţări din Uniunea Europeană, şi mai ales Germania, nu vor accepta această realitate, mai afirmă Berlusconi, Italia 'va trebui să îşi găsească propriile soluţii, la nivel naţional sau regional, destructurând mecanismele care compun la ora actuală zona monedei unice europene', relevă şi cotidianul Corriere della Sera din Milano, care acordă vineri un amplu spaţiu interviului acordat de Silvio Berlusconi publicaţiei Il Foglio.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe