Interviu cu Rebyia Kadeer, inamicul public nr. 2 al regimului de la Beijing, despre soarta uighurilor din China

Rebiya Kadeer
Rebiya Kadeer (PAUL J. RICHARDS / AFP / Getty Images)

“Inamicul numarul 2 al Chinei”, purtatoarea de cuvant a uigurilor, d-na Rebiya Kadeer, a acordat un interviu ziarului Epoch Times in legatura cu evenimentele din ultima vreme din Xinjiang. Conform declaratiilor sale, ura uigurilor nu s-a indreptat impotriva chinezilor ci impotriva regimului comunist.

Cea mai bogata femeie a momentului din China putea sa aleaga o alta cale, mai simpla, si nu pe aceea care a transformat-o din "uigurul-model” in “inamicul numarul 2 al statului chinez”. Putea sa se bucure de bogatie si sa vada cum cresc cei 11 copii ai ei. Dar situatia propriului popor, constituit din cei circa 9 milioane de uiguri musulmani din regiunea chineza Xinjiang, nu ii dadea pace. In calitate de membru al Partidului Comunist Chinez, aleasa chiar si in Congresul Poporului, d-na Rebiya Kadeer s-a aventurat in 1997, sa critice in mod public politica "pumnului de fier” dusa in Xinjiang.

Doi ani mai tarziu, a avut prilejul de a face cunostiinta cu acest "pumn de fier“, fiind acuzata de "tradarea secretelor de stat“, inchisa si torturata in mod bestial. In cartea sa, "Pionul cerului”, presedinta in varsta de 61 de ani a Congresului Mondial al Uigurilor incepand cu 2006, isi descrie experienta de viata ca minoritar uigur in China.

Dupa revoltele din data de 5 iulie din Urumqi, capitala Regiunii Xinjiang - cunoscuta si sub numele Turkistanul de Est, d-na Kadeer a pierdut complet contactul cu cei 5 copii ramasi in Xinjiang. Cu toate acestea, purtatoarea de cuvant a acestei minoritati, care traieste in Washington DC, nu are nici un fel de resentimente fata de chinezii Han. Intr-un interviu acordat ziarului Epoch Times, ea vorbeste de faptul ca uigurii cred ca "si chinezii Han sunt de asemenea victime ale dominatiei brutale a Partidului Comunist Chinez“.

Referitor la actuala situatie dramatica din Xinjiang, Kadeer foloseste accente dramatice: "Urumqi a devenit pentru uiguri un fel de lagar de concentrare, in care acestia traiesc cu frica“. Planul conducerii chineze, de a-i executa pe liderii protestelor uigure, va contribui la accentuarea destabilizarii din regiune, spune d-na Kadeer. "Pumnul de fier“ nu este o solutie. "Nu a fost niciodata si nici nu va fi vreodata “ este convingerea d-nei Kadeer.

Epoch Times: Care este situatia actuala in regiunea Xinjiang, in special in capitala Urumqi?

Rebiya Kadeer: Situatia din Turkistanul de Est este groaznica. Este un stat politienesc, inundat de fortele de securitate chineze. Urumqi este ca un lagar de concentrare pentru uiguri, care traiesc intr-o frica absoluta. Uigurii se tem pentru vietile lor, care sunt amenintate atat de fortele de securitate chineze, cat si de hoarde de huligani chinezi actionand la comanda Partidului Comunist Chinez.

Epoch Times: La cat se ridica numarul deceselor inregistrate in randul populatiei uigure dupa 5 iulie, conform informatiilor Congresului Mondial al Uigurilor?

Rebiya Kadeer: Potrivit mai multor surse din regiune, numarul deceselor in randul uigurilor la data de 5 iulie se ridica la peste 400. Numarul a crescut cu siguranta, din momentul in care hoardele de huligani chinezi manipulate de Partidul Comunist au iesit pe 6 iulie in strada pentru a se razbuna pe uiguri, ranindu-i sau omorandu-i. Unele rapoarte neconfirmate vorbesc despre 1000 de morti. Pana cand nu se va efectua o ancheta internationala independenta la fata locului, nu vom putea sti cu siguranta numarul mortilor si al ranitilor.

Epoch Times: Regimul comunist sustine ca protestele din 5 iulie au fost coordonate de dumneavoastra. Este adevarat?

Rebiya Kadeer: Aceast lucru este complet fals. Este o practica curenta in China, de a ma face raspunzatoare pentru tot ceea ce se intampla in aceasta tara si pe Sanctitatea Sa, Dalai Lama, raspunzator pentru tot ceea ce se intampla in Tibet, asa cum s-a intamplat anul trecut. Protestele din 5 iulie au fost generate de atacurile hoardelor de huligani chinezi manipulate de Partidul Comunist, indreptate impotriva lucratorilor uiguri dintr-o fabrica de jucarii in Shauguan, provincia Guangdong, pe 26 iunie, la acea data inregistrandu-se oameni batuti si ucisi.

Epoch Times: Care este relatia intre Congresul Mondial al Uigurilor si uigurii din China?

Rebiya Kadeer: Congresul Mondial al Uigurilor reprezinta interesele colective ale poporului uigur in Turkistanul de Est si in strainatate. Congresul nu are contact direct cu uigurii din Turkistanul de Est, dar noi stim situatia de acolo si monitorizam cu exactitate dominatia brutala a guvernului chinez in aceasta regiune.

Ura impotriva politicii de asuprire si nu impotriva chinezilor Han

Epoch Times: Credeti ca chinezii Han din Xinjiang ii urasc pe uiguri?

Rebiya Kadeer: Nu, cred ca cea mai mare parte a chinezilor Han din Xinjiang nu ii urasc pe uiguri, dar unii dintre ei fac asta din cauza propagandei ultra-nationaliste si indoctrinarii la care au fost supusi de guvernul chinez. De aceea unii chinezi, victime ale "spalarii creierului“ sunt facuti sa creada ca uigurii sunt "barbari, violenti, lenesi, teroristi, separatisti etc...“.

Epoch Times: Este ura uigurilor indreptata impotriva chinezilor Han sau impotriva regimului comunist?

Rebiya Kadeer: Ura poporului uigur este indreptata impotriva opresiunii politice la care ne supune guvernul chinez de 60 de ani incoace si nu impotriva poporului chinez. De fapt uigurii cred ca si chinezii Han sunt victime ale opresiunii brutale a Partidului Comunist Chinez.

Epoch Times: Ce solutie vedeti dumneavoastra pentru aplanarea urii reciproce?

Rebiya Kadeer: Solutia consta in schimbarea politicii represive de lunga durata promovata de guvernul chinez si crearea conditiilor-cadru pentru o coexistenta pasnica a uigurilor si a chinezilor, bazata pe egalitate, respect si dreptate.

Epoch Times: Care sunt conditiile de viata ale uigurilor din Turkistanul de Est?

Rebiya Kadeer: Sunt groaznice. Majoritatea uigurilor traiesc in saracie. Cei mai multi nu au serviciu. Nivelul de viata al colonistilor chinezi este mult mai ridicat. Ei au controlul, detinand totul: putere, privilegii si bani. Uigurii nu au nimic.

Epoch Times: Cum le merge membrilor familiei dumneavoastra, care inca mai locuiesc in Turkistanul de Est? Mai sunt inca copii de-ai dumneavoastra acolo?

Rebiya Kadeer: Da, am cinci copii in Turkistanul de Est. Autoritatile chineze i-au aruncat pe doi dintre fii mei in inchisoare in 2006. Unul a primit 7 ani, iar celalalt 9. Dupa protestele din 5 iulie am pierdut orice contact cu familia. Sper ca le merge bine. Oricum acest lucru este greu imaginabil, intrucat persecutia dusa de autoritatile chineze este indreptata impotriva familiei mele.

Guvernul central impreuna cu presedintele chinez Hu Jintao stiu foarte bine despre atrocitatile din Xinjiang

Epoch Times:: Inainte de a deveni presedinte al statului chinez, Hu Jintao a fost guvernatorul Provinciei Tibet. A parasit intrunirea G8 pentru a prelua personal responsabilitatea pentru situatia din Turkistanul de Est. Este adevarat ca nu avea cunostinta de multe dintre atrocitatile care se petrec la nivelul guvernului provinciei Xinjiang?

Rebiya Kadeer: Hu este pe deplin constient de atrocitatile care se petrec in Turkistanul de Est. S-a intors la Beijing din Italia, pentru a-l sustine pe colegul sau Wang Lequan, secretar de partid in Xinjiang. Timp de peste un deceniu acesta a implementat toata gama metodelor represive, care au luat aspectul de genocid cultural.

Epoch Times: De ce lumea musulmana nu ia atitudine fata de situatia uigurilor?

Rebiya Kadeer: Pe moment, lumea musulmana nu este pe deplin constienta de aceasta situatie. Dar sunt sigura ca va avea un cuvant de spus in legatura cu musulmanii uiguri in viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii