Alex Cozer, despre dosarul lui Plahotniuc din Rusia: Trecutul se întoarce împotriva sa
alte articole
După apariţia în presa rusă a informaţiei privind dosarul penal în care figurează numele liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, iată că şi ofiţerul de presă al Judecătoriei Basmanîi din Rusia a confirmat că Plahotniuc este anunţat în urmărire internaţională într-un dosar deschis de Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse, fiind învinuit de omor şi tentativă de omor.
În opinia jurnalistului Alex Cozer, faptul că numele lui Plahotniuc figurează într-un dosar penal în Federaţia Rusă nu a fost decât o problemă de timp, având în vedere că acesta deţine cetăţenia rusă, iar legislaţia Federaţiei Ruse nu permite dubla cetăţenie.
„Plahotniuc a fost o perioadă îndelungată în relaţii foarte bune cu anumite autorităţi de la Moscova, însă în ultima perioadă aceste relaţii s-au stricat, mai ales de când a rupt legătura cu bunul său prieten Veaceslav Platon, împreună cu care au jefuit Republica Moldova şi acum este normal că trecutul se întoarce împotriva sa. Faptul că a făcut parte din mafia "Sonţevskaia" acum îi joacă festa. Eu cred că este doar începutul şi nu doar Rusia şi România îi vor da bătăi de cap lui Plahotniuc”, a declarat jurnalistul în cadrul emisiunii "Ora Expertizei" de la Jurnal TV.
Vicepreşedintele fracţiunii Partidul Nostru, Dumitru Ciubaşenco, a specificat că după ce în Moldova toată lumea a aflat despre faptul că Plahotniuc ar fi un „bandit, gangster, narcoman, ucigaş, acum toată această faimă a lui merge şi peste hotare”. În context, Ciubaşenco a ţinut să vorbească despre faptul că liderul PD încearcă disperat să-şi lustruiască imaginea „aproape distrusă” prin tot felul de vizite, cum este ultima la Strasbourg, iar ulterior în Statele Unite ale Americii.
"Eu am vorbit cu diplomaţi occidentali care spun că nimeni nu-l aşteaptă acolo în SUA, nu sunt bucuroşi că el vine. El prin nişte firme de lobby, contra unei sume frumoase de bani ajunge acolo, se plimbă pe coridoare, face poze, aşa cum a făcut o poză cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, Jani Bukikio, la intrare în cabinetul acestuia, pe prag cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, intră şmechereşte în nişte delegaţii oficiale şi pe urma prezintă aceste vizite ca pe întâlnirile lui personale. Aici în Republica Moldova el încă deţine toată puterea, toate structurile de forţă, majoritatea parlamentară, se pregăteşte de alegerile prin acest sistem mixt ca să păstreze puterea, însă el se află în capcană, condamnat, şi nu ştie ce să facă”, a punctat Dumitru Ciubaşenco.
Făcând referire la „toată această informaţie care se scurge zilnic” peste cetăţenii Republicii Moldova, membrul Platformei civice Demnitate şi Adevăr, Valentin Dolganiuc, consideră că, de fapt, „Plahotniuc este o piesă foarte importantă într-un război hibrid” al Moscovei pe teritoriul Republicii Moldova. În opinia acestuia, unul dintre instrumentele principale al Rusiei pentru războaiele hibride este corupţia, stimularea şi susţinerea acesteia, ca ulterior, să controleze aceste persoane corupte ajunse în funcţiile cheie ale statului, lucru observat atât în România, cât şi în Ucraina. „Rusia prin aceste persoane corupte destabilizează democraţiile europene”, a adăugat Dolganiuc.
Un al doilea element al războiului hibrid folosit de Moscova este, în opinia membrului Platformei DA, propaganda, ale cărei consecinţe le simt nu numai moldovenii, dar şi întreaga Europă care acum deja „alocă milioane de euro pentru a contracara această propagandă şi aceste minciuni”.
Noi pierdem vigilenţa din cauza acestui Plahotniuc, pentru ca el, de fapt, foloseşte războiul hibrid şi politică de expansiune a Rusiei aici ca o unealtă în interesul său personal şi noi persiflăm adevăratul pericol care vine din partea Rusiei pentru independenţa şi democraţiile limitrofe”, a conchis Valentin Dolganiuc.