Întâlnire de urgenţă a guvernului din Madrid. Catalonia declară independenţa “suspendată”
alte articole
Într-un discurs extrem de anticipat în 10 octombrie, preşedintele regional catalan Carles Puigdemont a declarat că victoria majoră în referendumul controversat din 1 octombrie a oferit Cataloniei dreptul de a începe procesul separării de restul Spaniei.
Dar, el a propus ca Parlamentul regional să “suspende efectele declarării independenţei pentru a se putea începe un dialog”.
După discurs, liderul catalan a semnat un document numit Declaraţia Reprezentanţilor Cataloniei, fiind urmat de alte câteva zeci de parlamentari secesionişti.
Madridul a respins acţiunile, care - în opinia unor comentatori - marchează un punct critic într-un impas de durează de un deceniu între separatiştii catalani şi autorităţile centrale ale Spaniei.
Vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Santamaria a declarat că liderul catalan “nu ştie unde se află, unde se duce şi cu cine doreşte să meargă”.
Santamaria a mai precizat că Puigdemont a plasat Catalonia “în cea mai mare nesiguranţă de până acum”.
În Bruxelles, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a cerut conducerii catalane, înaintea discursului lui Puigdemont, să aleagă dialogul în locul unui apel dezbinător pentru independenţă.
În remarcile sale, Puigdemont a criticat dur răspunsul guvernului spaniol la referendum şi reacţia violentă a poliţiei care a provocat rănirea a sute de persoane în ziua votului. Dar, el a adăugat că cetăţenii catalani nu au nimic împotriva Spaniei sau a spaniolilor.
Aproximativ 2,3 milioane de catalani – sau aproximativ 43% din electoratul regiunii nord-estice spaniole – au votat în controversatul referendum. Autorităţile regionale au declarat că 90% dintre alegători au votat în favoarea separării şi că rezultatele sunt valide. Opozanţii referendumului au declarat că vor boicota votul.