Întâlnire de urgenţă a guvernului din Madrid. Catalonia declară independenţa “suspendată”

Guvernul spaniol va avea miercuri o reuniune urgentă a cabinetului după ce liderii separatişti ai Cataloniei au semnat ceea ce ei numesc a fi o declaraţie de independenţă de Spania.
Premierul catalan Carles Puigdemont.
Premierul catalan Carles Puigdemont. (Lluis Gene/AFP/Getty Images)

Într-un discurs extrem de anticipat în 10 octombrie, preşedintele regional catalan Carles Puigdemont a declarat că victoria majoră în referendumul controversat din 1 octombrie a oferit Cataloniei dreptul de a începe procesul separării de restul Spaniei.

Dar, el a propus ca Parlamentul regional să “suspende efectele declarării independenţei pentru a se putea începe un dialog”.

După discurs, liderul catalan a semnat un document numit Declaraţia Reprezentanţilor Cataloniei, fiind urmat de alte câteva zeci de parlamentari secesionişti.

Madridul a respins acţiunile, care - în opinia unor comentatori - marchează un punct critic într-un impas de durează de un deceniu între separatiştii catalani şi autorităţile centrale ale Spaniei.

Vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Santamaria a declarat că liderul catalan “nu ştie unde se află, unde se duce şi cu cine doreşte să meargă”.

Santamaria a mai precizat că Puigdemont a plasat Catalonia “în cea mai mare nesiguranţă de până acum”.

În Bruxelles, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a cerut conducerii catalane, înaintea discursului lui Puigdemont, să aleagă dialogul în locul unui apel dezbinător pentru independenţă.

În remarcile sale, Puigdemont a criticat dur răspunsul guvernului spaniol la referendum şi reacţia violentă a poliţiei care a provocat rănirea a sute de persoane în ziua votului. Dar, el a adăugat că cetăţenii catalani nu au nimic împotriva Spaniei sau a spaniolilor.

Aproximativ 2,3 milioane de catalani – sau aproximativ 43% din electoratul regiunii nord-estice spaniole – au votat în controversatul referendum. Autorităţile regionale au declarat că 90% dintre alegători au votat în favoarea separării şi că rezultatele sunt valide. Opozanţii referendumului au declarat că vor boicota votul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe