Instanţă israeliană îl condamnă pe soldatul Elor Azaria la 18 luni de închisoare

O instanţă militară l-a condamnat pe soldatul israelian Elor Azaria la 18 luni de închisoare pentru uciderea unui atacator palestinian rănit aflat în custodie.
Elor Azaria aşteptând pronunţarea hotărârii instanţei. (Getty Images (Jack Guez)
Madalina Craciun
22.02.2017

Sergentul Elor Azaria a fost condamnat pentru omor prin imprudenţă în ianuarie într-un caz care a zguduit Israelul. Acuzat că a împuşcat mortal un atacator palestinian care era întins pe pământ, rănit, Azaria a fost condamnat la 18 luni de închisoare – deşi pedeapsa maximă pentru astfel de cazuri poate ajunge la 20 de ani.

Procurorii au cerut pentru Azaria o pedeapsă de 3 până la 5 ani închisoare, iar avocaţii acestuia au insistat să fie eliberat.

În ciuda dovezii incriminatorii - un material video - şi a unui număr de comandanţi din armată care au condamnat actul criminal, mulţi israelieni au continuat să îşi exprime sprijinul pentru soldat pe parcursul procesului şi au sperat la o sentinţă mai blândă.

Premierul Benjamin Netanyahu l-a chemat pe tatăl tânărului soldat pentru a-şi exprima regretul, în ciuda faptului că instanţa a subliniat că Azaria nu a exprimat regret pentru crima sa.

Ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene a considerat, în tot acest timp, că procesul a fost de faţadă. Palestinienii au solicitat o pedeapsă pe viaţă.

Unii comentatori de presă israelieni au descris pedeapsa ca fiind “indulgentă”.

Condamnarea soldatului de 20 de ani din Forţele de Apărare Israeliene a fost întârziată de protestele care au izbucnit după pronunţarea verdictului. Zeci de suporteri ai soldatului s-au adunat, de asemenea, în faţa instanţei în timpul audierii.

Proba video

Înregistrarea video a incidentului din data de 24 martie 2016 a fost transmisă online, ceea ce a condus la arestarea şi judecarea lui Azaria. Abdul Fatah al-Sharif, în vârstă de 21 de ani, a înjunghiat şi rănit mortal un soldat în oraşul Hebron din Cisiordania, suferind răni în timpul atacului.

Azaria l-a împuşcat în cap, mortal, pe al-Sharif, care zăcea întins pe jos, în loc să îl aresteze.

Pe parcursul audierilor, avocaţii lui Azaria au pedalat pe ideea că soldatul israelian ar fi crezut că al-Sharif putea purta o vestă sinucigaşă (cu explozibili). În ciuda afirmaţiilor avocaţilor, palestinianul rănit fusese deja verificat pentru explozibili.

Completul de trei judecători a hotărât că Azaria nu avea niciun motiv să tragă cu arma din moment ce al-Sharif nu reprezenta nicio ameninţare.

Azaria, în vârstă de 19 ani când a avut loc incidentul, se afla în serviciul militar obligatoriu în acel moment, nefiind un profesionist în cadrul forţelor militare.

Nu a reieşit clar dacă avocaţii lui Azaria, care după pronunţarea hotărârii au susţinut că intenţionează să facă apel, vor da curs acestei intenţii.

Cazul, care a produs diviziuni adânci inclusiv în societatea israeliană, a primit multă atenţie din partea presei israeliene, datorită potenţialului de a crea precedente legislative pentru acte care ar putea cădea sub incidenţa legilor internaţionale pentru crime de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor