Instanţa îi atinge pe greii din fotbal la averi

Victor Becali,impresar şi acţionar la clubul Dinamo
Victor Becali,impresar şi acţionar la clubul Dinamo (Epoch Times România)

Cei opt grei ai fotbalului condamnaţi marţi la închisoare în Dosarul Transferurilor vor fi fi "atinşi" şi la bani. Instanţa a decis să confişte o parte din averile lui Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea.

DNA i-a acuzat pe cei opt că în anii 2000 şi-au însuşit peste 10 milioane de dolari din transferul unor jucători de fotbal, la care se adaugă 1,5 milioane dolari taxe datorate statului şi neplătite. În consecinţă, instanţa a dispus confiscarea sumelor provenite din transferuri fictive şi a dispus ca fiecare dintre condamnaţi să plătească şi despăgubiri civile.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a dispus în cazul lui George Copos confiscarea mai multor sume de bani rezultate din diferite transferuri de fotbalişti, însumând în jur de 690.000 de dolari, iar lui Cristian Borcea i se vor confisca peste 1.260.000. de dolari. Lui Gheorghe Popescu Gheorghe statul îi va confiscă 1.000.000 USD în echivalent în lei din care se scade suma de 1.330.000 lei plătită cu titlu de impozit (transferul fotbalistului Bratu Florin). Lui MM Stoica îi vor fi confiscate în jur de 675.000 USD, lui Ioan Becali îi vor fi confiscate aproape cinci milioane de dolari iar lui Victor Becali peste un 1.700.000 de dolari.

Mai mult, Cristian Borcea va fi obligat să plătească la ANAF, împreună cu Ioan Becali. suma de 609.444 lei pentru transferul lui Cosmin Contra, la care se adaugă şi suma de 405.992 lei, tot la ANAF, în solidar cu Ioan Becali şi cu Neţoiu, pentru transferul lui Dan Alexa plus alt 164.780 tot către ANAF şi tot împreună cu Ioan Becali, pentru transferul lui Mihalcea Adrian.

Cristian Borcea şi Ioan Becali vor mai plăţi către partea civilă Liceul cu program sportiv 'Banatul' Timişoara a sumei de 265.000 USD, în echivalent în lei la cursul de schimb al BNR de la data efectuării plăţii, la care se adaugă dobânda legală de referinţă a BNR calculată de la data rămânerii definitive a hotărârii.

George Copos a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare cu executare, Mihai Stoica a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, Cristi Borcea la 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, Ioan Becali la 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, Victor Becali la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, Jean Pădureanu la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, Gică Popescu la 3 ani şi o lună de închisoare cu executare şi Gigi Neţoiu la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.

La rândul său, Gheorghe Copos va trebui să plătească către partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală suma de de 63.908 lei plus majorări, penalităţi şi dobânzi pentru transferul fotbalistului Dulca Cristian.

Instanţa i-a mai obligat, în solidar, pe Jean Pădureanu, Ioan Becali, Victor Becali şi Gheorghe Popescu la plata către ANAF a sumei de 328.440 lei şi a obligaţiilor fiscale accesorii (dobânzi, majorări, penalităţi), de la data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data achitării integrale a debitului principal, pentru transferul fotbalistului Lucian Sînmărtean.

La rândul lor, Gheorghe Copos, Ioan Becali şi Gheorghe Popescu sunt obligaţi la plata în solidar către ANAF a sumei de 2.296.097 lei şi a obligaţiilor fiscale accesorii, calculate în conformitate cu legislaţia fiscală, pentru transferul fotbalistului Florin Bratu.

În vederea recuperării acestor bani, instanţa a dispus menţinerea sechestrului asigurător pe averilor celor opt condamnaţi.

Reamintim că George Copos a fost condamnat marţi la trei ani şi opt luni de închisoare cu executare, Mihai Stoica a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, Cristi Borcea la 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, Ioan Becali la 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, Victor Becali la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, Jean Pădureanu la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, Gică Popescu la 3 ani şi o lună de închisoare cu executare şi Gigi Neţoiu la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.