Inspectoratul Şcolar ia şcolile bucureştene la "bani mărunţi"

.
. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
13.01.2014

Cazul învăţătoarei Dana Blându, filmată în timp ce explica la o şedinţă cu părinţii "tradiţia balcanică" a cotizaţiei pentru cadourile de sărbători în unităţile de învăţământ, a declanşat o serie de investigaţii nu doar în şcoala numărul 10 din Capitală, unde lucra aceasta, ci şi în alte şcoli din Bucureşti. După ce a primit sesizări privind colecte de bani, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a demarat verificări, începând de luni, la Şcoala Gimnazială "Sfântul Andrei", Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" şi Colegiul Economic "Costin C. Kiriţescu".

Potrivit unor oficiali din Ministerul Educaţiei, în ultimele zile au fost primite foarte multe sesizări privind fondul clasei, a căror veridicitate trebuie analizată.

"În urma unor sesizări primite, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti declanşează, începând de astăzi, 13 ianuarie 2014, verificări la următoarele unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială «Sf.Andrei», Liceul Teoretic «Nicolae Iorga», Colegiul Economic «Costin C. Kiriţescu»", a anunţat ISMB, într-un comunicat de presă remis agenţiei Mediafax.

Reamintim faptul că legalitatea fondului clasei a fost clarificată în cadrul unei emisiuni televizate de însuşi Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, care, imediat după scandalul Dana Blându, a explicat faptul că fondul clasei poate fi constituit DOAR ca iniţiativă a părinţilor. Fondul clasei este ilegal dacă este gestionat de şcoală, prin învăţătoare, profesori sau director, şi poate fi încadrat chiar ca faptă penală, a explicat Pricopie.

Plângerile părinţilor nu s-au limitat doar la banii pe care îi cotizează mai mult sau mai puţin legal. Părintele unui elev de la Şcoala Centrală din Bucureşti a depus vineri o reclamaţie la Secţia 6 Poliţie din Capitală împotriva învăţătoarei copilului său, reclamând că aceasta a amenajat în clasă un loc la perete unde elevii pedepsiţi sunt umiliţi, fiind puşi să dea cu capul. Cel puţin doi elevi ar fi fost puşi în această situaţie, afirmă părintele reclamant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor