Notele din liceu nu se mai iau în calcul la admitere la facultate, ci doar cele de la bacalaureat

(photos.com)
Flori Mladin
24.12.2013
Din anul 2014, admiterea la facultate se va face doar pe baza rezultatelor de la bacalaureat, nemaifiind luate în calcul notele obţinute în liceu, a anunţat, luni, ministrul delegat pentru învăţământ superior şi cercetare, Mihnea Costoiu.

Notele de la liceu nu se mai iau în calcul la admiterea la facultate. Măsura, care este prevăzută într-un ordin al Ministerului Educaţiei, este motivată de faptul că bacalaureatul "a fost fără cusur", a declarat ministrul delegat Mihnea Costoiu.

Până în prezent, luarea în calcul a notelor de la liceu era la latitudinea organizatorilor examenului de admitere, sau mai precis, a facultăţilor.

Guvernul a adoptat luni o ordonanţă de urgenţă care modifică Legea educaţiei introdusă în mandatul lui Daniel Funeriu, precum şi alte măsuri ce vizează învăţământul superior.

"În învăţământul superior sunt două categorii de modificări importante: una privind finanţarea pe baza indicatorilor de calitate, iar a doua vizând creşterea rolului Consiliului Naţional al Rectorilor, care devine, prin lege, partener de dialog social al Ministerului Educaţiei", a menţionat ministrul delegat.

În consecinţă, din 2014 finanţarea universităţilor se va face pe baza indicatorilor de calitate şi nu pe baza ierarhizării şi clasificării universităţilor, document care a fost suspendat în instanţă, a precizat Costoiu.

Hotărârea de Guvern prevede forme suplimentare de alocare a fondurilor către universităţi, încurajând cooperarea universităţilor cu diferiţi factori, mai ales din mediul socio-economic. Mai bine zis, finanţarea universităţilor este completată prin încurajarea diferitelor institute de cercetare sau companii publice ori private să participe la proiecte cu caracter educaţional.

"Am dat posibilitatea agenţilor economici şi institutelor de cercetare să finanţeze studiile universitare de doctorat printr-un contract tripartit, universitate-studenţi-agenţi economici", a afirmat Costoiu.

Cu acest act normativ, se asigură cadrul legal pentru specialişti din diferite domenii de activitate, care vor putea să ocupe funcţii didactice de predare, având statutul de cadru didactic asociat invitat.

Actul normativ mai stabileşte durata anului universitar pentru studenţii din anii terminali, astfel încât aceştia să beneficieze de toate drepturile, conform cu statutul lor, până la 30 septembrie.

O reglementare a OUG se referă la reorganizarea Bibliotecii Pedagogice Naţionale "I. C. Petrescu", ca secţie a Bibliotecii Centrale Universitare.

"Din cauza faptului că imobilul ocupat, până de curând, de această bibliotecă a fost retrocedat, instituţia se afla într-un mare pericol de a pierde fondul de carte şi locurile de muncă ale angajaţilor săi", au afirmat reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Conform Ministerului Educaţiei, o altă prevedere din OUG se referă la reglementări privind declanşarea alegerilor pentru noii membri ai Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), deoarece în 2014, odată cu finalizarea mandatelor unor membri, posturile devin vacante.

"În cursul anului 2014, Consiliul ARACIS funcţionează legal cu numărul de membri selectaţi în urma concursului organizat în anul 2013, până la ocuparea, în condiţiile legii, a locurilor devenite vacante ca urmare a expirării mandatelor membrilor numiţi provizoriu", prevede OUG.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor