Inspecţia Judiciară: Ponta a afectat independenţa justiţiei

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Inspecţia Judiciară a anunţat, marţi, că declaraţiile premierului Victor Ponta potrivit cărora Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de ÎCCJ au afectat independenţa justiţiei, relatează Mediafax.

Oficialii din Inspecţia Judiciară au afirmat, marţi, că declaraţiile lui Ponta despre dosarul lui Iohannis au încălcat limitele discursului politic, afectând în acest fel independenţa sistemului.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va dezbate, joi, raportul Inspecţiei Judiciare pentru a stabili dacă acesta va fi sau nu asumat.

Raportul magistraţilor face referire la declaraţiile premierului Victor Ponta din 27 octombrie, în contextul campaniei electorale, când acesta preciza că liderul PNL Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Cu siguranţă şi domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, că aşa au fost toate deciziile până acum (...) Rezultatul este ştiut de toată lumea, domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru că până acum asta e practica unitară a ÎCCJ, în toate cazurile anterioare au spus la fel", a afirmat Ponta, în luna octombrie.

Pe 25 noiembrie, instanţa supremă a admis judecarea pe fond a dosarului de incompatibilitate a lui Iohannis stabilind primul termen pe 14 ianuarie. Acesta va fi numit oficial preşedintele României pe 22 decembrie, şi, conform Constituţiei, se va bucura de imunitate parlamenară.

Agenţia Naţională de Integritate a formulat recursul pentru judecarea stării de incompatibilitate a lui Iohannis, după ce în septembrie 2013, Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia lui Iohannis şi a dispus anularea ANI potrivit căreia acesta se afla în stare de incompatibilitate în perioada în care a reprezentat Primăria Sibiu în Adunările Generale ale Acţionarilor de la societăţile Apă Canal şi Pieţe.