Armata chineză identifică "forţele ostile" care vor fi "atacate şi îndepărtate"

La o recentă întâlnire, Comisia Militară Centrală din China, organul Partidului Comunist care controlează forţele armate, a trecut pe lista neagră mii de persoane şi organizaţii interne şi internaţionale "ostile", "anti-China" şi anticomuniste şi a stabilit strategii de tratare a lor.
Furtună de nisip loveşte Beijing. (Feng Li/Getty Images)
Gisela Sommer & Lin Rui
07.05.2012

La o recentă întâlnire, Comisia Militară Centrală din China, organul Partidului Comunist care controlează forţele armate, a trecut pe lista neagră mii de persoane şi organizaţii interne şi internaţionale "ostile", "anti-China" şi anticomuniste şi a stabilit strategii de tratare a lor.

La sfârşitul lunii martie, liderii ministerelor centrale ale guvernului, Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), Ministerului Securităţii Publice, Ministerului Securităţii de Stat şi Biroului pentru Păstrarea Stabilităţii au fost prezenţi la întâlnirea de patru zile de la tabăra militară Yuquan Hill a Comisiei Militare Centrale de la Beijing.

Liderii chinezi, inclusiv Hu Jintao, Wen Jiabao, Xi Jingping, Li Keqiang şi Wu Bangguo au vizitat şi ei tabăra.

Tema discuţiilor: măsuri împotriva organizaţiilor interne şi internaţionale identificate ca fiind ostile, anti-China şi anticomuniste, potrivit unui raport despre reuniune, publicat de revista Trend din Hong Kong.

Începând cu sfârşitul lunii februarie 2012, 422 de organizaţii naţionale şi internaţionale şi 5.772 de persoane din ţară şi din străinătate au fost incluse pe o listă neagră care cuprindea trei categorii.

S-a menţionat şi un un grup suplimentar de peste 1.560 de "organizaţii politice ilegale", care s-au organizat în China din 2003. S-a declarat că peste 330 dintre acestea ar fi active în ierarhia politică superioară, inclusiv în cercul interior al Partidului Comunist Chinez (PCC) şi Liga Tineretului Comunist şi în cadrul instituţiilor regionale şi a întreprinderilor de stat.

"Forţe ostile"

Dintre cele trei categorii de pe lista neagră, prima a fost etichetată drept "forţe ostile" care trebuie "atacate şi eliminate."

Aceste grupuri şi persoane trebuie gestionate direct de CAPL şi de Departamentul de Securitate al Statului Major General al APL, care, la rândul său, sunt controlate de Biroului Politic al PCC, Consiliul de Stat şi Comisia Militară Centrală.

A doua categorie de pe lista neagră conţine tot "forţe ostile", dar în plus faţă de strategia de atac, este recomandată o strategie de "diviziune şi front unit"; doar un număr mic de obiective vor fi atacate. "Frontul unit" este un termen comunist care îşi are originea în războiul civil chinez şi se referă la infiltrarea organizaţiei ţintă şi la aducerea obiectivelor sale în concordanţă cu cele ale Partidului Comunist.

Această categorie trebuie să fie gestionată de Ministerul Securităţii Publice, Ministerul Securităţii de Stat şi de Biroul pentru Păstrarea Stabilităţii, ele urmând a raporta CAPL.

A treia categorie de pe lista neagră conţine grupuri şi persoane care urmează să fie tratate printr-o strategie de "opunere, diferenţiere şi transformare." Dar ar trebui utilizată şi forţa dacă acest grup întrece o anumită limită, s-a declarat în cadrul reuniunii.

Acest al treilea grup va fi gestionat de oficiile provinciale ale CAPL, Biroul de Securitate Publică, Biroul de Securitate de Stat, Biroul pentru Păstrarea Stabilităţii. Ele vor raporta liderilor provinciali PCC, Ministerului Securităţii Publice, Ministerului Securităţii de Stat şi Biroului pentru Păstrarea Stabilităţii.

Articolul nu a numit persoanele sau grupurile de pe lista neagră.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi despre cele mai recente situaţii din lupta pentru putere din cadrul regimului comunist chinez. În această categorie specială, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia. Obţineţi cronologia evenimentelor. Cine sunt cei mai importanţi jucători?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor