Iniţiativa România Liberală ar putea colabora cu Mişcarea Populară
alte articole
Membrii Iniţiativei România Liberală ar putea colabora cu democrat-liberalii de la Mişcarea Populară, a anunţat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, la lansarea noii formaţiuni care a avut loc luni. Acesta i-a invitat pe toţi cei care sunt de dreapta şi doresc să îşi spună cuvântul să vină la Iniţiativa România Liberală.
"Nu discutăm aici de colaborări politice. Noi aici nu ne-am întâlnit ca să discutăm, noi am lansat o fundaţie, Iniţiativa România Liberală e o platformă de dezbateri în jurul unor idei, principii, politici, în niciun caz nu în jurul unor oameni. Ca atare, toţi cei care doresc să îşi spună cuvântul pe partea dreaptă sunt bineveniţi în cadrul Iniţiativei", a precizat Chiliman.
Iniţiativa are statutul de fundaţie, la fel ca Mişcarea Populară, iar liderul liberal a afirmat că va rămâne aşa, iar el va face în continuare parte din PNL.
Contre între Antonescu şi Tăriceanu
Precizarea lui Chiliman vine după ce preşedintele PNL Crin Antonescu i-a criticat pe liberalii care au realizat Iniţiativa, precum şi pe Călin Popescu Tăriceanu care i-a susţinut. Antonescu a declarat că suportă "cu stoicism" afirmaţiile lui Călin Popescu Tăriceanu care face parte din PNL şi nu dintr-o "bigamie politică" cu Forţa Civică. Tăriceanu apreciase drept "deplorabilă" atitudinea preşedintelui PNL faţă de Iniţiativa România Liberală.
"Este dreptul domniei sale la opinie, eu m-am obişnuit cu aceste atacuri şi din partea domnului Tăriceanu şi din partea altora, le suport cu stoicism, n-aş putea spune cu plăcere, dar le suport. Singura chestiune este cea pe care am spus-o mai devreme, ori în PNL, ori în construcţii cu Forţa Civică, cu Ungureanu sau cu alţii. În rest, domnul Tăriceanu, câtă vreme e în PNL şi nu într-o formulă de bigamie politică, poate să spună orice", a precizat Antonescu.
Ameninţări cu excluderea
Liderul PNL a mai afirmat că nu este de acord cu cei care susţin sau sunt membri ai Iniţiativei, dar în acelaşi timp au şi calitatea de membri de partid. "Nu există o formulă prin care cineva să fie şi membru al PNL şi membru, implicat, susţinător, adică ... e ca şi cum ai fi şi membru al PNL şi mare simpatizant al PDL. Nu se poate", a explicat Antonescu.
Liberalii care vor face parte din Iniţiativă ar urma sa fie excluşi din partid pentru că militează împotriva PNL şi conducerea partidului nu acceptă "bigamia politică" pentru ca aceasta înseamnă promiscuitate.
"Că e mare, că e mică, fundaţia, aşezământul respectiv - cum doriţi să-i spuneţi - nu dăunează PNL. Că PNL, soarta sa, scorul său politic, reuşitele sale sau nereuşitele sale nu pot fi influenţate de astfel de grupuscule fără legitimitate, fără consistenţă, aşa cum există informaţiile. Altceva însă trebuie spus foarte limpede. Este inacceptabil ca vreun membru al PNL să facă parte, să susţină, să se asocieze în vreun fel cu un grup de oameni al cărui document fondator şi fundamental este îndreptat în totalitate împotriva PNL, nici măcar a preşedintelui PNL, ca de obicei. Este pur si simplu un micuţ şi plicticos manifest anti-PNL", a susţinut Antonescu.
Luni a fost lansată Platforma politico-civică Iniţiativa România Liberală, ai cărei membri fondatori sunt Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Diana Tuşa, Dan Cristian Popescu şi Iulian Crăciun. La eveniment au fost invitaţi să participe Mihai Răzvan Ungureanu şi Sever Voinescu.
"Luni, 22 aprilie, în ziua în care se împlinesc 23 de ani de la debutul mitingului pentru libertate din Piaţa Universităţii, va avea loc lansarea platformei politico-civice Iniţiativa România Liberală. Într-o societate românească marcată de criza economică, instituţională şi morală, într-o societate în care oamenii care produc cel mai mult sunt cel mai puţin reprezentaţi politic, Iniţiativa România Liberală promovează valorile liberalismului clasic: libertatea politică a individului, libertatea de iniţiativă economică, proprietatea privată, responsabilitatea personală, conservatorismul moral şi statul de drept", se arată într-un comunicat de presă.
Scopul Iniţiativei România Liberală este iniţierea unui dialog între oamenii cu valori autentic liberal-conservatoare, din mediul politic, civic sau încă neimplicaţi politic, în scopul identificării celor mai bune soluţii de construire a unei oferte politice credibile pentru românii liberali, au precizat iniţiatorii.