Ingredientele de origine vegetală prelungesc viaţa

Un studiu asociază consumul de alimente bogate în flavonoide cu un risc mai mic de a muri de cancer sau boli de inimă.
Ceai verde (Epoch Times.com)
Mioara Stoica
19.08.2019

Consumul de alimente bogate în flavonoide (compuşi antioxidanţi naturali prezenţi în legume), cum ar fi merele şi ceaiul protejează împotriva cancerului şi a bolilor de inimă, în special persoanele care fumează sau sunt alcolice, potrivit unei noi cercetări efectuate de University Edith Cowan (UEC) din Australia, publicată în revista Nature Communications.

Cercetătorii de la UEC au analizat datele unui grup de 53.048 de danezi în cadrul programului Danish Diet, Cancer, and Health, timp de 23 de ani.

Concluziile studiului

Persoanele care consumau de rutină o cantitate de la moderată la ridicată de alimente bogate în flavonoide, compuşi care se găsesc în alimente şi băuturi pe baza de plante, aveau mai puţine şanse să moară de cancer sau de boli de inimă.

Deşi studiul a descoperit un risc mai mic al deceselor la participanţii care consumau alimente bogate în flavonoide, efectul protector s-a dovedit a fi mai puternic la persoanele cu risc ridicat de boli cronice, cum ar fi fumătorii şi consumatorii de băuturi alcoolice, explică investigatorul principal Dr. Nicola Bondonno.

„Aceste constatări sunt importante deoarece evidenţiază potenţialul de a preveni cancerul şi bolile de inimă prin încurajarea consumului de alimente bogate în flavonoide, în special la persoanele cu risc ridicat de aceste boli cronice. Dar, în acelaşi timp, este important de reţinut că flavonoidele nu contracarează întregul risc de deces cauzat de fumat şi consumul ridicat de alcool. Cel mai bun lucru pe care îl puteţi face pentru sănătatea dvs. este să renunţaţi la fumat şi să reduceţi consumul de alcool”, afirmă dr. Bondonno.

Participanţii care au consumat un total de aproximativ 500 mg de flavonoide în fiecare zi au avut cel mai mic risc de deces din cauza cancerului sau a bolilor de inimă. „Este important să consumăm o varietate de compuşi flavonoizi diferiţi care se găsesc în diferite alimente şi băuturi pe baza de plante. Acest lucru poate fi realizat cu uşurinţă prin dietă: o ceaşcă de ceai, un măr, o portocală, 100 de grame de afine şi 100 de grame de broccoli ar oferi o gamă largă de compuşi flavonoizi şi un total de 500 mg de flavonoide", menţionează autorul principal al studiului.

Dr. Bondonno clarifică faptul că, deşi studiul a stabilit o asociere între consumul de flavonoizi şi un risc mai mic de deces, natura exactă a efectului protector nu este clară, dar este probabil să fie complexă. „S-a demonstrat că flavonoidele sunt antiinflamatorii şi îmbunătăţesc funcţia vaselor de sânge, ceea ce poate explica de ce sunt asociate cu un risc mai mic de deces în ceea ce priveşte bolile de inimă şi cancer”, declară acesta.

Următorul pas pentru cercetare va fi să observe mai îndeaproape ce tipuri de cancer şi boli de inimă sunt cele mai protejate de aceşti compuşi antioxidanţi.

Articol ştiinţific de referinţă: Flavonoid intake is associated with lower mortality in the Danish Diet Cancer and Health Cohort Nicola P. Bondonno, Frederik Dalgaard, Cecilie Kyrø, Kevin Murray, Catherine P. Bondonno, Joshua R. Lewis, Kevin D. Croft, Gunnar Gislason, Augustin Scalbert, Aedin Cassidy, Anne Tjønneland, Kim Overvad & Jonathan M. Hodgson

Nature Communications volume 10, Article number: 3651 (2019) |

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor