ING: S-ar putea ca leul să se întoarcă la tendinţa de depreciere către 4,55 lei/euro

(photos.com)
Epoch Times România
04.12.2012

Moneda naţională ar putea să se întoarcă la tendinţa de depreciere către 4,55 lei/euro, nivel spre care a gravitat în ultimele săptămâni, se arată într-o analiză a ING Bank.

"Într-o sesiune lipsită de evenimente, leul s-a depreciat treptat ieri (luni, n.r.) de la 4,5120 lei/euro, unde a deschis şedinţa, până în jurul a 4,5250 lei/euro la final de zi. După ce nu a reuşit să se aprecieze dincolo de nivelul psihologic de 4,50 lei/euro săptămâna trecută, s-ar putea ca leul să se întoarcă la tendinţa de depreciere către 4,55 lei/euro, nivel spre care a gravitat în ultimele săptămâni", spun analiştii ING.

Potrivit acestora, nivelul rezervelor valutare pentru luna noimebrie a oferit "o nouă dovadă pentru faptul că intervenţiile sunt costisitoare şi oferă beneficii limitate".

"Estimăm că banca centrală a vândut aproximativ 700 milioane euro în noiembrie, perioadă în care leul s-a întărit cu doar 0,7% în medie faţă de luna precedentă. O parte din această sumă a rezultat probabil din necesarul de finanţare în monedă locală a Ministerului Finanţelor, întrucât presupunem că deficitul bugetar pentru această perioadă nu a fost acoperit în întregime din emisiunile de titluri de stat. În perspectiva unui deficit bugetar asemănător în decembrie, finanţarea insuficienţă a MF prin titluri de stat în această luna ar fi din nou un factor pozitiv pentru leu", se spune în analiza ING.

Analiştii ING mai arată că "rămâne decizia băncii centrale dacă va steriliza eventualele vânzări de valută ale MF prin intervenţii care să susţină leul, sau dacă nu va converti aceste fluxuri valutare în piaţă, protejând astfel rezervele valutare care oricum sunt momentan cu 10% sub maximul din această primăvară".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor