ING Bank: Intervenţiile BNR duc la o temperare a deprecierii leului, nu la o inversare a acestei tendinţe
BNR încearcă să susţină obiectivul stabilităţii financiare, nepermiţând o depreciere excesivă a leului, iar intervenţiile băncii centrale au ca rezultat mai degrabă o temperare a deprecierii monedei naţionale decât o inversare a acestei tendinţe, a declarat pentru NewsIn economistul ING Bank.
"BNR încearcă să susţină şi obiectivul stabilităţii financiare, nepermiţând o depreciere excesivă, dar, în acelaşi timp, nici nu-şi poate consuma o bună parte din muniţie într-un moment în care nu ar fi raţional. Teoretic, ţinând cont de adâncimea redusă a pieţei valutare, BNR ar putea modifica cursul de schimb foarte mult pe termen scurt, însă doar pe termen scurt, pentru că la puţin timp după aceea ar reveni la nivelul precedent", a menţionat economistul ING Bank, Vlad Muscalu.
Acesta susţine că BNR încearcă să-şi folosească eficient resursele.
"BNR a intervenit frecvent în ultimele luni, dar aceste intervenţii nu fac decât să tempereze tendinţa de depreciere a cursului nu să o inverseze. Şi asta se vede chiar în mişcarea monedei naţionale. Nu are salturi deosebit de abrupte. Nu vorbim de deprecieri de 1 - 2 procente pe zi, ci mai degrabă o tendinţă relativ blândă, dar destul de evidentă. Rezultatul intervenţiilor BNR este mai degrabă o temperare decât o inversare a acestei tendinţe", a mai spus Muscalu.
Banca Naţională a României a afişat luni un curs de referinţă de 4,5275 lei/euro, nou minim istoric pentru leu, pentru a patra şedinţă consecutiv, cu 0,29% mai mare faţă de şedinţa precedentă.