Înfiinţarea Tribunalului Internaţional pentru Investigarea Crimelor Comunismului, în atenţia Ministerului Justiţiei
alte articole
Pentru ca toate abuzurile şi crimele comunismului să fie cunoscute, România ar trebui să susţină înfiinţarea Tribunalului Internaţional pentru Investigarea Crimelor Comunismului, a declarat, la RFI, directorul executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Radu Preda.
"România ar trebui să facă parte din efortul mai larg al ţărilor est-europene care îşi doresc înfiinţarea unui tribunal penal internaţional pentru crimele comunismului. Şi ceea ce nu am putut face la nivel naţional din diverse raţionamente să putem realiza măcar printr-un mecanism internaţional", a afirmat Radu Preda.
Din perspectiva directorului executiv al IICCMER, în jurisprudenţa românească nu e lămurit aspectul răspunderii politice pentru faptele penale.
În acest context, institutul a solicitat Ministerului Justiţiei să precizeze care este poziţia României cu privire la iniţiativa lansată anul trecut, la Talinn, de ministrul eston al Justiţiei Urmas Reinsalu, în cadrul unei conferinţe dedicate împlinirii a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, privind înfiinţarea unui tribunal internaţional pentru investigarea crimelor comunismului.
"Oamenii trebuie să cunoască suferinţele prin care au trecut milioane de oameni în urma rezultatelor crimelor nazismului şi comunismului", a explicat Reinsalu, arătând că, după procesul de la Nuremberg, crimele naziste au fost condamnate legal, la nivel internaţional, în timp ce crimele regimului comunist nu au fost condamnate încă în acest mod.
Propunerea lui Urmas Reinslau a întrunit adeziunea miniştrilor Justiţiei din Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Georgia care au semnat un acord în acest sens, deci, în total, opt state membre ale UE parte, cândva, din fostul bloc de influenţă al URSS.
După schimbarea Guvernului, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a iniţiat un dialog oficial cu Ministerul Justiţiei condus de Raluca Prună pe această temă.
Continuarea articolului aici.