Infernul care le aşteaptă pe deţinutele Pussy Riot

Epoch Times România
23.10.2012

Următorii ani nu vor fi uşori pentru Maria Aliohina şi Nadia Tolokonnikova. Cele două tinere membre ale trupei punk ruse Pussy Riot, condamnate la doi ani de închisoare pentru 'huliganism' şi 'incitare la ură religioasă', au fost trimise în centre penitenciare dure departe de Moscova. Se vor trezi în zori pentru a face gimnastică afară iarna la temperaturi de minus 30 de grade, vor munci şapte ore pe zi la maşina de cusut şi vor dormi în barăci pe care le vor împărţi cu alte 40 de deţinute, după cum asigură cunoscători ai sistemului penitenciar rus, notează marţi ziarul El Mundo.

La Moscova nu există nicio închisoare pentru femei. Autorităţile nu permit plasarea în centrele de detenţie temporară decât deţinuţilor care au abilităţi ce pot fi utile acestor închisori. Avocaţii celor două tinere au încercat să găsească o portiţă şi să le plaseze ca bucătărese în penitenciar, pentru a putea rămâne în capitală, dar aşa cum se aşteptau cererea le-a fost respinsă. Maria şi Natalia au fost demonizate de posturile de televiziune, pentru a fi îndrăznit să intoneze într-o catedrală 'o rugă împotriva lui Putin'. Însăşi judecătoarea a fost tranşantă în verdictul său, îndemnându-le 'să se îndrepte' cât vor sta izolate de societate. Prin urmare, vor fi separate la sute de kilometri distanţă de orice persoană cunoscută.

În Rusia există 35 de închisori pentru femei repartizate în întreaga ţară. Familiile lor nu ştiau de această mutare. Multe rude au venit cu provizii şi au aflat că Nadeja Tolokonikova a fost transferată în regiunea Mordovia, situată la 500 de kilometri est de Moscova. Maria Aliohina a fost trimisă şi mai departe, în regiunea Perm din Urali, potrivit avocatei sale care a fost informată că mutarea a avut loc sâmbătă, profitând de lipsa de atenţie informativă. Pe de-o parte pare să fie o uşurare, având în vedere că celula provizorie în care erau plasate deţinutele era mizerabilă. Dar sistemul penal rus ar putea submina moralul celor două tinere care vor trăi printre delincvente recidive, unele dependente de droguri.

Lev Ponomarev, promotor al unui ONG pentru drepturile deţinuţilor spune că administraţia penitenciarului se ocupă de perimetrul extern, în timp ce 'disciplina internă' este asigurată de persoanele de 'încredere' din interior care impun o lege dictată de sus în schimbul privilegiilor. Ambele deţinute sunt foarte tinere şi drăguţe şi sunt acuzate de profanare a religiei: factori ce le pot transforma în ţintă a abuzurilor sau a atacurilor celorlalte deţinute. Posibile contagieri, mai ales cu HIV şi asistenţa medicală precară, sunt alte preocupări ale ONG ruse. 'Trebuie să înveţe să nu aibă încredere în nimeni, să nu se teamă de nimeni şi să rămână în continuare aceleaşi persoane', spune avocata Svetlana Bahima. Nadia şi Maria vor avea puţin timp liber. Nu îşi vor avea alături copii, care au trecut de vârsta de trei ani. Băiatul Mariei are cinci ani, iar fetiţa Nadiei are patru şi a fost lăsată în grija bunicilor.

Centrul de detenţie din Mordovia este foarte dur. Poţi sta 15 zile într-o celulă izolată la cea mai mică abatere, doar pentru că nu ţi-ai pus mâinile la spate la inspecţia de dimineaţă, sau pentru implicare într-o ceartă. Un fost ambasador american în Rusia a descris sistemul penal rus într-o cablogramă difuzată de Wikileaks ca pe 'un amestec a tot ceea ce este Rusia: locuri izolate, climă agresivă şi birocraţie încâlcită'. Deţinuţii schimbă lucrurile primite din exterior pe protecţia asigurată de criminalii din interior. În închisorile pentru femei există mai puţină violenţă fizică, dar mai multe cazuri de umilire, conflicte între deţinutele care împart aceeaşi celulă şi ameninţări de viol. 'Nadia este în drum spre Mordovia. Închisoarea din infern', a scris cu amărăciune soţul ei Peter, pe contul său de Twitter. Centrele de detenţie din Perm şi Mordovia au refuzat să facă vreo declaraţie privind transferul celor două tinere. Familiile lor se tem, că peste doi ani, Nadia şi Maria se vor întoarce cu poveşti demne de gulagul sovietic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor