Indonezia, erupe vulcanul Sinabung în Sumatra, 11 morţi dintre care patru elevi de liceu

Erupţia vulcanului Sinabung din Indonesia, 1 februarie2014
Erupţia vulcanului Sinabung din Indonesia, 1 februarie2014 (SUTANTA ADITYA / AFP / Getty Images)

Este în curs o erupţie a vulcanului Sinabung, situat în partea de nord a arhipelagului indonezian. Lava şi cenuşa au ajuns la 2.000 de metri. Câmpurile din jur sunt acoperite de o pătură gri.

Din cauza lavei şi a norilor de cenuşă eliberate de erupţia vulcanului Sinabung de pe insula indoneziană Sumatra, bilanţul victimelor a ajuns la cel puţin 11 morţi, printre care patru elevi de liceu. Comunicatul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al protecţiei civile locale, Sutopo Purwo Nugroh. Vulcanul şi-a redus activitatea de la mijlocul lunii ianuarie, dar ultima erupţie a fost foarte puternică şi a lansat lavă şi cenuşă care au ajuns la 2.000 de metri deasupra nivelului mării, în timp ce mediul rural din jur a fost acoperit de o pătură gri.

Opt persoane, inclusiv patru elevi de liceu care se aflau într-o excursie pentru a vizita vulcanul, au fost găsiţi morţi în satul Sukameriah, nu departe de crater. Alte trei cadavre au fost recuperate mai târziu în acelaşi sat. Printre victime se află un jurnalist şi un profesor, conform agenţiei AMSA.

"Credem că există mai multe victime, dar nu le putem recupera deoarece se află în traiectoria norului (de cenuşă)", a afirmat Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale pentru gestionarea catastrofelor.

Acum câteva zile au fost evacuaţi cca. 14.000 de locuitori din zonă, din cauza unei noi serii de erupţii ale vulcanului Sinabung.

Muntele Sinabung, având o înălţime de 2.475 de metri, este unul dintre cei 129 de vulcani activi amplasaţi pe "Centura de foc a Pacificului".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe