Pericol la vulcanul Tungurahua din Ecuador

Vulcanul Tungurahua din Ecuador, 1 Februarie 2014
Vulcanul Tungurahua din Ecuador, 1 Februarie 2014 (STR / AFP / Getty Images)

Autorităţile ecuadoriene au declarat stare de alertă în jurul vulcanului Tungurahua, situat în centrul ţării, şi s-au hotărât să evacueze sute de locuitori din satele învecinate, transmite AFP.

Serviciul Naţional de Gestionare a Riscurilor (SNGR) a informat sâmbătă că a decretat în unele zone alertă portocalie, penultimul nivel înaintea celui roşu, după ce au avut loc erupţii ale vulcanului de 5.029 de metri altitudine din Anzii Cordilieri, amplasat la 135 de kilometri sud de Quito.

Serviciile de urgenţă au informat, de asemenea, pe reţelele de socializare că au fost evacuaţi "toţi locuitorii" din localităţile învecinate Chacauco şi Bilbao.

SNGR a anunţat că activitatea vulcanului era "crescută" sâmbătă seara, fiind înregistrate importante emisii de cenuşă în unele localităţi şi proiecţii incandescente care au condus la închiderea mai multor drumuri.

Totuşi, în ultimul său bilanţ, Institutul de geofizică ecuadorian a semnalat o "diminuare progresivă a activităţii".

Regiunile Tungurahua şi Chimborazo, amplasate în apropierea vulcanului, sunt căi de acces către Amazonia. Oraşul Banos de la poalele vulcanului, este vizitat în medie de un milion de turişti pe an, dintre care 40 la sută sunt străini, potrivit declaraţiilor autorităţilor.

Vulcanul Tungurahua (care înseamnă "gâtul de foc" în limba indigenă quechua) erupe din 1999, perioadele de acalmie alternând cu cele de activitate. În anul 2006, şase persoane au murit în timpul unei erupţii puternice.

În 2010 a fost dată alertă roşie, fiind evacuaţi sute de locuitori şi turişti.