Furtunile de gheaţă lovesc încă o dată Statele Unite - 13 decese

(CHRISTOF STACHE/AFP/Getty Images)

Furtunile de gheaţă şi ninsorile puternice stârnite în sud estul ţării au lăsat peste 370.000 de locuinţe fără curent electric, au blocat traficul în regiunile sud-estice şi au făcut cel puţin 13 victime în ultimele zile, notează mediafax şi ChicagoTribune.

În 45 de comitate din Georgia şi Carolina de Sud, preşedintele american Barack Obama a anunţat starea de urgenţă, ceea ce permite serviciilor federale însărcinate cu situaţiile de urgenţă să intervină. Pe lângă acestea, Atlanta şi Carolina de Nord sunt, de asemenea, afectate grav de intemperii.

În statele de sud est, cele mai afectate de ninsori în ultimele zile, companiile locale de electricitate au anunţat că peste 370.000 de locuinţe au rămas fără curent electric. Pe seama vremii, au fost puse cel puţin 13 decese, printre care accidentul unei ambulanţe ce transporta un pacient.

Conform centrelor meteorologice, această furtună de zăpadă este cea mai gravă din această iarnă ce a afectat estul ţării. Rapoartele au mai arătat că valul de aer rece se îndreaptă spre nordul ţării.

"Acumulările de gheaţă vor fi incredibile, dacă nu cumva vor atinge un nivel istoric", a precizat Staţia Meteo Naţională (NWS).

Transportul de-a lungul coastei estice a fost, în mare, blocat iar Staţia Meteo Naţională (NWS) a îndemnat populaţia să nu plece la drum decât dacă este ”strict necesar”.

”Sunt aşteptate ninsori şi urmează să îngreuneze deplasarea. Dacă este necesar să porniţi la drum, luaţi o lanternă în plus, apă şi hrană în maşină”, s-a precizat în comunicatul emis de NWS.

Prognoza meteo pentru următoarele zile pare cu atât mai sumbră cu cât ”o cupolă” de curenţi de aer rece arctici urmează să se instaleze în estul ţării, creând o ”furtună glaciară”, ceea ce poate să ”paralizeze” mai multe state din zonă.

Joi, şcolile din Washington şi Maryland au fost închise, iar o serie de audieri prevăzute în Senat au fost anulate. Pentru a face faţă situaţiei de criză, un centru de coordonare la nivel naţional a fost ridicat în oraşele Washington şi Atlanta. Acestea pun la dispoziţie victimelor,
aflate în situaţii critice din cauza intemperiilor, generatoare, raţii, apă şi pături.

Miercuri, aproximativ 7.000 de zboruri aeriene au fost anulate pe teritoriul Statelor Unite, iar pentru joi au fost anunţate alte 4.100 de zboruri. Conform ziarului Atlanta Herald Constitution, aeroportul din Atlanta, cel mai important ca trafic din lume, a anulat aproape toate cele 2.500 de zboruri programate miercuri.

În Statul Florida există posibilitatea formării de tornade din cauza întâlnirii valului de aer glaciar cu cel de la tropice, conform The Weather Channel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe