O furtună de zăpadă groaznică loveşte Japonia – 13 decese şi peste 1.700 de persoane rănite

Un om dă zăpada într-un parc din Tokyo, Japonia, 9 februarie 2014.
Un om dă zăpada într-un parc din Tokyo, Japonia, 9 februarie 2014. (YOSHIKAZU TSUNO / AFP / Getty Images)

Japonia a fost cuprinsă în decursul acestui weekend de cea mai puternică furtună de zăpadă din ultimele decenii, în urma căreia 11 persoane au decedat şi alte 1.250 au fost rănite, conform bilanţului provizoriu oferit luni de televiziunea NHK.

Capitala niponă, Tokyo, a fost acoperită sâmbătă de un strat de zăpadă gros de 27 de centrimentri, lucru nemaiîntâlnit în ultimii 45 de ani, potrivite agenţiei meteorologice naţionale.

Marile rute de trafic au fost curăţate încă de duminică de la prânz, la această efort participând atât serviciile municipale cât şi cetăţenii ţării, începând chiar de la primele ore ale zilei.

În ciuda zăpezilor, peste zece milioane de japonezi au participat duminică la alegerile locale din Tokyo. Noul guvernator al oraşului este fostul ministru al Sănătăţii, Ioichi Masuzoe.

Oraşul Senda, situat pe coasta nord-estică a ţării, a fost acoperit un strat de zăpadă de 35 de centimetri, fenomen meteorologic nemaiîntâlnit în ultimii 78 de ani.

Pe întregul teritoriul al ţării, din cauza condiţiilor periculoase provocate de furtunile de zăpadă, cel puţin 13 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 1.700 de persoane au fost rănite, conform rapoartelor emise de postul de televiziune NHK.

Potrivit NHK, în cele 35 de prefecturi afectate de ninsoarea puternică, au fost înregistrate cel puţin 5.300 de accidente diverse. Duminică dimineaţă, cel puţin 20.000 de locuinţe erau lipsite de curent electric iar aproximativ 1.140 de zboruri au fost anulate. La începutul furtunilor de zăpadă, aproximativ 40.000 de locuinţe din Tokyo au rămas fără curent electric.

Din cauza blocajelor provocate de zăpadă pe rutele dintre capitală şi aeroportul internaţional Narita, aproximativ 5.000 de călători au rămas blocaţi în interiorul punctului de trafic aerian. Rapoartele meteorologice au precizat că nordul ţării va fi afectat în cursul săptămânii de noi ninsori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe