Indonesia supărată: anunţă terminarea afacerilor cu JP Morgan, suspendă cooperarea militară cu Australia

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane a generat un război intern în establishmentul politic financiar şi industrial în SUA, care acum se întinde în numeroase ţări, inclusiv în Asia. Indonezia se vede prinsă şi ea în acest conflict tăcut, desfăşurat "în spatele uşilor închise".
Preşedintele indonezian Joko Widodo (NOEL CELIS/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
04.01.2017

La începutul săptămânii, guvernul indonezian a luat o măsură drastică, anunţând terminarea relaţiilor de afaceri cu gigantul financiar JP Morgan Chase, după ce banca americană a coborât ratingul celei mai mari economii din Asia de Sud-Est. Ministrul indonezian al economiei a afirmat că raportul din noiembrie al băncii nu este nici corect şi nici credibil.

JP Morgan a retrogradat de asemenea Brazilia, notând în acelaşi timp că atât aceasta cât şi Indonezia, ar putea prezenta în viitor “oportunităţi”, pentru achiziţii, a susţinut Bloomberg.

În ciuda declaraţiei belicoase a guvernului, marţi dimineaţa, afacerile JP Morgan în Indonezia se derulează într-o manieră normală, a anunţat banca într-o declaraţie publicată ieri. “Impactul asupra clienţilor noştri este minim şi continuăm să colaborăm cu Ministerul Finanţelor pentru a rezolva chestiunea”, a susţinut banca.

Totuşi, guvernul indonezian a luat deja unele măsuri: toate impozitele şi taxele plătite anterior de companiile indoneziene prin JP Morgan vor fi acum redirecţionate către guvern prin alte bănci, conform guvernatorului Băncii Centrale a Indoneziei, Agus Martowardojo.

Pe de altă parte, evaluarea făcută de JP Morgan pare să fi fost corectă: investitorii au vândut acţiuni şi obligaţiuni indoneziene în valoare de 2,8 miliarde de dolari în trimestrul trecut; investitorii au renunţat la active din pieţele emergente după victoria lui Trump. Evoluţia respectivă a forţat pieţele locale şi rupia indoneziană să înregistreze pierderi, forţând autorităţile să intervină pentru a stabiliza moneda.

Pentru moment Indonezia rămâne furioasă şi învinuieşte JP Morgan pentru recenta volatilitate a pieţei: băncile ar trebui să îşi asume răspunderea pentru rapoartele economice care “ar putea influenţa elementele fundamentale şi psihologia”, a declarat marţi ministrul indonezian al finanţelor, Sri Mulyani Indrawati, când a fost rugat să comenteze suspendarea relaţiei ţării cu JP Morgan.

Apoi cooperarea militară cu Australia. Coincidenţă?

Indonezia a suspendat întreaga cooperare militară cu Australia datorită unor "probleme tehnice" nerezolvate, conform unui purtător de cuvânt al armatei indoneziene.

Suspendarea intră în vigoare imediat deoarece există “suişuri şi coborâşuri în orice cooperare între două forţe naţionale”, a declarat general-maiorul Wuryanto postului de televiziune australian ABC News.

Motivele specifice pentru suspendarea colaborării nu au fost oferite, dar ziarul indonezian Kompas a susţinut că decizia a avut loc după un incident la o bază din Perth implicând un regiment al Serviciului Aerian Special Australian. Un instructor din grupul de forţe speciale indoneziene Kopassus, implicat într-un program de pregătire comună cu forţele speciale australiene, aparent s-a simţit insultat de un material găsit la baza respectivă şi care ar fi ridiculizat armata indoneziană.

S-a descoperit că materialul a avut o natură jignitoare la adresa principiilor Pancasila, filosofia fondatoare a statului indonezian. În timpul unui incident anterior, unor membri ai forţelor speciale indoneziene li s-au ţinut lecţii în timpul cărora armata indoneziană a fost de asemenea insultată.

Durata suspendării colaborării militare nu a fost specificată şi are loc cu doar o lună înaintea unui exerciţiu maritim comun indoneziano-australian. Oficiali ai armatei australiene au declarat că nu este sigur dacă exerciţiul va fi lansat în luna februarie.

Unitatea Kopassus s-a antrenat la baza Perth timp de câţiva ani. Cooperarea militară bilaterală s-a îmbunătăţit de la Tratatul din Lombok din 2006, ambele părţi angajându-se să coopereze în domeniul apărării şi contraterorismului.

Relaţiile s-au deteriorat oarecum în 2013, când mai multe documente dezvăluite de fostul contractor Edward Snowden au indicat că Australia monitoriza conversaţiile telefonice ale preşedintelui indonezian de la acea vreme, Susilo Bambang Yudhoyono.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor