Indonezia, în tratative cu Rusia pentru a cumpăra avioane de luptă Su-35

În condiţiile intensificării tensiunilor în regiune, puterile din Asia de Sud-Est urmăresc să îşi extindă arsenalele de echipamente militare. Preşedintele indonezian Joko Widodo a promis că acordurile importante de acest tip vor fi mai transparente.
Avioane de luptă indoneziene Su-30.
Avioane de luptă indoneziene Su-30. (Captură Foto)

Indonezia se află în tratative cu Rusia pentru a cumpăra “nouă sau zece” avioane de luptă Su-35, a declarat marţi pentru Reuters un oficial al Ministerului indonezian al Apărării, fără o oferi un termen limită pentru vreun contract.

Prin achiziţionarea avioanelor de luptă se urmăreşte consolidarea capabilităţilor Forţei de Apărare a Indoneziei, conform lui Salim Mengga, parlamentar indonezian şi membru al unei comisii a Camerei Reprezentanţilor care monitorizează cumpărarea avioanelor.

Acordul iniţial a fost pentru un număr de 16 avioane, dar ulterior a fost redus la 10, deşi Indonezia are opţiunea de a cumpăra încă două avioane Su-35 în viitor.

Companiile occidentale au concurat pentru a furniza Indoneziei avioane de luptă, în frunte aflându-se Lockheed Martin din SUA şi Saab din Suedia. Indonezia are deja un contract cu Lockheed Martin pentru livrarea a 24 de avioane F-16, dintre care 14 au fost deja livrate, iar restul de 10 urmând să fie livrate până la începutul anului 2018.

Avioanele de luptă indoneziene au desfăşurat recent exerciţii militare la scară mare în apropierea unei zone a Mării Chinei de Sud revendicată de Beijing. Pretenţiile teritoriale ale Chinei pentru cea mai mare parte a acestei mări au fost respinse de o curte de arbitraj din Haga în luna iunie. Indonezia, care nu a făcut parte din acea dispută, s-a opus includerii Chinei în apele din jurul Insulelor Natuna, aflate în interiorul unei linii de demarcaţie specială folosită de China pentru a-şi impune revendicările în acea zonă.

Cheltuielile totale pentru apărare ale Indoneziei au crescut exponenţial în ultimii patru ani, ajungând la 7,5 miliarde de euro, deşi ar putea rămâne la acest nivel în 2017, conform datelor oficiale.

Indonezia urmează să cheltuie peste 20 miliarde de euro pe achiziţionarea de echipamente militare în perioada 2016-2025, devenind cel de-al cincilea buget pentru apărare din lume în ceea ce priveşte viteza expansiunii sale, conform companiei de cercetare IHS Markit.