Indiferenţa autorităţilor ucide. Protest spontan după ce o personă a fost omorâtă pe o trecere de pietoni în Capitală
alte articole

Un protest spontan a izbucnit, marţi, pe Splaiul Unirii din Bucureşti după ce un autovehicul a spulberat două persoane pe o trecere de pietoni, provocând decesul uneia dintre ele, un bărbat de 70 de ani. Cealaltă persoană a fost internată la spital.
Conform Brigăzii de Poliţie Rutieră, conducătorul autovehiculului a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul indicat fiind 0.
La scurt timp după accident, mai multe persoane au protestat la faţa locului, cerând autorităţilor să ia măsuri pentru ca asemenea accidente frecvente în zonă să nu mai aibă loc.
Manifestanţii au afişat bannere, pe care erau scrise mesaje precum “Vrem străzi sigure”, şi au blocat traficul, traversând în repetate rânduri strada pe la trecerea de pietoni.
Ofiţerii de poliţie deplasaţi la faţa locului au oprit de câteva ori protestul pentru a permite maşinilor să treacă.
Unul dintre participanţii la protest, Iulian Canov, a declarat, pentru Epoch Times România, că aproximativ la fiecare două luni are loc câte un accident pe trecerea de pietoni respectivă, uneori soldat cu răniţi sau morţi.
De asemenea, Iulian a susţinut că el şi colegii de la firma unde lucrează, al cărei birou are geamurile către trecerea de pietoni unde a avut loc accidentul fatal, au trimis autorităţilor mai multe petiţii în ultimii trei ani pentru a le cere să ia măsuri în vederea “calmării traficului” de pe Splaiul Unirii.
Cu toate acestea, a continuat Iulian, în afara unor răspunsuri “instituţionale”, nu s-a luat nicio măsură pentru a fi împiedicate astfel de tragedii.
Iulian Canov: Avem biroul pe Splaiul Unirii, colţ cu Bulevardul Abatorului. În faţa biroului nostru este o trecere de pietoni, semnalizată. Aici pe Splaiul Unirii se circulă la viteze foarte mari. În mod clar se depăşeşte limita de viteză. Aş zice că 70-80 km/oră este o viteză chiar mică. În timpul accidentului, noi aveam o întâlnire în birou, care este la parter şi are ferestrele către trecerea de pietoni.
Ironic sau nu, întâlnirea era cu un expert din Cehia şi vorbeam despre oraşe mai prietenoase cu oamenii, despre cum să facem Bucureştiul să fie mai puţin dominat de automobile, despre cum ar putea străzile să fie mai prietenoase pentru pietoni.
Fix în timp ce aveam această şedinţă am auzit o bubuitură. Ne-am uitat pe fereastră. Două persoane au fost spulberate pe trecerea de pietoni de către un tânăr. Unul dintre pietoni este la spital, celălalt a decedat la faţa locului.
Noi avem biroul aici de 5-6 ani. În ultimii 3 ani, am văzut accidente frecvent pe trecerea de pietoni. Poate nu o dată pe lună, dar, să zicem, o dată la două luni se întâmplă un accident pe trecerea de pietoni.
Pentru că se întâmplau aceste accidente frecvente - uneori cu vătămare corporală dar de cele mai multe ori cu vătămarea autoturismelor care se loveau – am decis să facem o petiţie la autorităţi, astfel încât să se implementeze ceva soluţii de calmare a traficului. Prima petiţie a fost trimisă în aprilie 2019. În tot acest timp nu s-a luat nicio măsură, am primit nişte răspunsuri instituţionale, dar atât, nu s-a întâmplat nimic.
Reporter: În ce a constat demersul dumnevoastră după accidentul de azi?
Iulian Canov: Am decis să printăm nişte bannere şi să traversăm strada, să blocăm traficul, pentru a atrage atenţia asupra faptului că aici tocmai a murit un om şi se întâmplă accidente frecvente pentru că autorităţile nu doresc să calmeze traficul pe Splaiul Unirii, care ar putea foarte bine să fie pietonală.
Reporter: Ce s-a întâmplat? A venit poliţia? Vi s-a cerut să plecaţi?
Iulian Canov: Da, poliţia a încercat să ne oprească. Am tot trecut strada şi mai opreau protestul pentru puţin timp astfel încât să mai lase maşinile să treacă. În momentul de faţă nu mai suntem în stradă. Ne gândim cum să continuăm aceste acţiuni, proteste. Săptămânal, eventual.
Reporter: S-au dat amenzi?
Iulian Canov: Din ce ştiu, nu a luat nimeni amendă.
Vă invităm să urmăriţi materialul video.