India trimite nave de luptă în Golf pentru asigurarea “securităţii maritime”

Distrugătorul stealth cu rachete ghidate INS Chennai al Marinei indiene (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
21.06.2019

A început comasarea militară internaţională în Golf, aparent, într-un moment în care Casa Albă a dezbătut diverse opţiuni militare ca răspuns la doborârea unei drone militare americane deasupra Strâmtorii Ormuz, pentru care Iranul şi-a asumat răspunderea, a declarat site-ul de ştiri Zero Hedge.

Publicaţia The New York Times (NYT) a raportat că preşedintele american Donald Trump a aprobat un atac militar împotriva Iranului ca răspuns la doborârea unei drone de supraveghere americane, însă a anulat misiunea “pe neaşteptate”, potrivit RFE/RL.

După ce Marea Britanie a anunţat la începutul acestei săptămâni că va trimite forţe speciale în Golf pentru a proteja activele britanice în regiune ca urmare a atacării recente a două petroliere în apropierea Strâmtorii Ormuz, pentru care a fost învinuit tot Iranul, India a iniţiat acum o desfăşurare maritimă majoră în zonă.

Marina indiană a anunţat prin declaraţii oficiale că desfăşoară “Operaţiunea Sankalp” pentru a “linişti navele care operează/tranzitează sub pavilion indian prin Golful Persic şi Golful Oman, după incidentele de securitate maritime ce au avut loc în regiune”, potrivit unui purtător de cuvânt al Marinei.

Preţul petrolului a crescut după incidentul cu drona americană cu 6% peste nivelul de 57 de dolari pe barilul de petrol.

Marina indiană a susţinut că, pe lângă navele Chennai şi Sunayna trimise în Golful Oman şi Golful Persic, forţa aeriană a Indiei va trimite în zonă şi avioane de supraveghere aeriană.

Se pare că India consideră situaţia securităţii navelor sale comerciale şi a activelor sale din regiune ca fiind critică, ţinând cont de faptul că Marina a pus în fruntea Operaţiunii Sankalp una dintre cele mai puternice nave de luptă ale flotei sale – distrugătorul stealth cu rachete ghidate, INS Chennai.

Strâmtoarea Ormuz este un canal maritim îngust prin care trece o cincime din petrolul tranzacţionat pe plan global, pe care oficialii iranieni au ameninţat că îl vor bloca ca răspuns la sancţiunile aplicate de americani şi în condiţiile în care SUA a susţinut că urmăreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor