"Inclusivitatea", până unde? O universitate americană propune înlocuirea pronumelor "el" şi "ea"
alte articole
Universitatea din Tennessee şi-a instruit personalul şi studenţii să nu se mai adreseze unul altuia folosind apelativele "el", "ea", "lui", "ei" ci să înlocuiască pronumele personale care fac diferenţiere de gen cu unele de "gen neutru", precum 'xe', 'zir' şi 'xyr' , informează Daily Mail, preluat de rostonline.ro.
Conducerea filialei din Knoxville a universităţii publice, la care învaţă în jur de 27.400 de tineri, a trimis membrilor săi, profesori şi studenţi, un memo cu recomandări despre cum ar trebui să vorbească în public, astfel încât să se evite referirea la genul cuiva.
Conform oficialului care se ocupă de drepturile homosexualilor la universitatea respectivă, Donna Braquet, noii termeni vor face ca instituţia americană de învâtământ superior să fie percepută ca „primitoare şi inclusivistă” iar studenţii nu se vor simţi „marginalizaţi”.
Noile instrucţiuni au fost publicate şi site-ul oficial al universităţii americane, cu menţiunea că acestea nu sunt obligatorii şi că nu se încearcă o impunere a modului de exprimare.
"Suntem conştienţi că cele mai multe persoane preferă să folosească pronumele el şi ea; nu impunem cum să se vorbească. (...) Ne străduim să facem astfel încât campusul nostru să fie unul primitor unde toată lumea se simte bine-venită, acceptată şi respectată", au declarat oficialii universităţii.
Recomandăm şi: O societate mutantă, cu o gramatică modificată
Reamintim că politica "inclusivităţii" duce la schimbări majore în plan social, schimbări care nu se rezumă doar la show biz, premierea unor personaje precum Conchita Wurst sau marşuri ale diversităţii. Această politică aduce şi modificări legislative, cum ar fi permiterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, cu posibilitatea realizării de adopţii, şi, mai recent, coboară şi în şcoli.
În Canada, de exemplu, mai multe şcoli publice din Ottawa vor instala toalete speciale pentru elevii care "îşi pun sub semnul întrebării identitatea de gen" şi, pretutindeni în lume, copiiilor li se spune din ce în ce mai des la orele de educaţie sexuală că identitatea sexuală este o chestiune de opţiune, nu un dat natural şi că este în regulă să fie confuzi în ceea ce priveste propriul gen.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.