Începe cursa pentru preşedinţia viitoarei Comisii Europene

Cursa pentru succesiunea lui José Manuel Barroso la conducerea Comisiei Europene după 2014 a început, unele dintre numele vehiculate ca posibili candidaţi fiind al Vivianei Reding, în prezent vicepreşedinte al CE, responsabilă pentru justiţie şi drepturi fundamentale, şi al preşedintelui PE, Martin Schulz, notează EurActiv.
Comisia Europeană, Bruxelles. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.04.2012

Cursa pentru succesiunea lui José Manuel Barroso la conducerea Comisiei Europene după 2014 a început, unele dintre numele vehiculate ca posibili candidaţi fiind al Vivianei Reding, în prezent vicepreşedinte al CE, responsabilă pentru justiţie şi drepturi fundamentale, şi al preşedintelui PE, Martin Schulz, notează EurActiv.

Surse comunitare au declarat pentru EurActiv că Reding a ''început campania'' pentru preşedinţia viitorului executiv al UE.

''Oamenilor le place să facă o mulţime de speculaţii. Doamna Reding este fericită de actuala sa funcţie şi se concentrează pe aceasta, având mult de lucru'', a spus purtătorul de cuvânt Matthew Newman, care însă nu a negat informaţiile respective.

Alte surse din Comisie au fost mai curajoase, explicând clar care este baza pe care se va construi campania Vivianei Reding. ''Cele trei mandate ale sale de comisar european înseamnă că are experienţa de partea sa şi are legături excelente în Parlamentul European încă de când era eurodeputată. Este un susţinător fervent al Europei şi chiar ar fi greu de găsit cineva mai proeuropean decât ea'', a explicat un oficial din executivul comunitar, apropiat al vicepreşedintei CE.

Alte informaţii vehiculate în cercurile diplomatice europene vorbesc de o viitoare candidatură a actualului preşedinte al PE, germanul Martin Schulz, la preşedinţia viitoarei Comisii Europene. Armin Machmer, purtătorul de cuvânt al lui Schulz, nu a dezminţit respectivele informaţii.

''Partidul Socialiştilor Europeni va prezenta la momentul oportun un candidat cu o imagine publică proeminentă şi cu experienţă europeană. Martin Schulz este de trei luni la preşedinţia PE, îşi concentrează munca, eforturile şi aspiraţiile pe postul în care a fost ales - reprezentarea intereselor PE şi ale membrilor săi'', a spus Machmer.

Natura oricărei bătălii dintre candidaţi depinde, de asemenea, de numele care apar drept candidaţi, adaugă EurActiv. La Berlin există în prezent speculaţii că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, îl consideră pe actualul premier italian Mario Monti, fost comisar european în două mandate, drept un bun candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Monti nu face parte din nicio familie politică şi un astfel de candidat ar fi implicat într-o campanie mult mai puţin politizată.

Deşi Jose Manuel Barroso nu va demisiona până în 2014, este surprinzător că speculaţiile privind numele succesorului său au apărut deja.

Declaraţiile timpurii privind o candidatură oferă un anumit grad de incertitudine, dar indică în acelaşi timp curaj politic. Totuşi, orice candidat se expune unui anumit risc. ''Se mai pot întâmpla multe în doi ani. În Luxemburg, Franţa şi Germania vor avea loc alegeri în acest interval'', adaugă oficialul comunitar care se declară susţinător al vicepreşedintei CE Viviane Reding.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor