Incapacitatea autorităţilor ne lasă fără bani europeni

Un document confidenţial al Comisiei Europene, prezentat de Hotnews, descrie modul în care unele firme fac înţelegeri ascunse pe banii europeni destinaţi României, "la umbra" incapacităţii de control a unor autorităţi publice româneşti.
Comisia Europeană (Facebook)
Loredana Diacu
15.03.2015

Un document confidenţial al Comisiei Europene, prezentat de Hotnews, descrie modul în care unele firme fac înţelegeri ascunse pe banii europeni destinaţi României, "la umbra" incapacităţii de control a unor autorităţi publice româneşti, incapacitate care a avut drept consecinţă întreruperi de plăţi de la CE şi suspiciuni de fraudă în proiectele europene derulate de România.

Astfel, în Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Comisia Europeană a refuzat (momentan) să plătească României 460 de milioane de euro, cerând Ministerului Fondurilor Europene să reverifice cheltuielile certificate în proiectele europene şi să elimine potenţialele erori.

De asemenea, la mijlocul lui decembrie 2014, după ce a găsit indicatori de fraudă la unele achiziţii publice, Comisia Europeană a întrerupt plăţile de fonduri UE către România pe axa prioritară 3 - Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii (TIC) din cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE), gestionat direct de Autoritatea de Management care se află în subordinea Ministerului Fondurilor Europene (MFE) din februarie 2014.

Potrivit Hotnews, în perioada 24-28 noiembrie, funcţionări de la Bruxelles au efectuat controale vizând modul în care au fost cheltuiţi banii europeni la Autoritatea de Management pentru POS CCE, de la Ministerul Fondurilor Europene, şi Organismul Intermediar pentru Axa III a POS CCE, din subordinea Ministerului pentru Societatea Informaţională.

În urma verificărilor, auditorii europeni au găsit la 10 contracte semnate în urma unor achiziţii publice "criterii discriminatorii şi disproporţionate în stadiul depunerii ofertelor" de către firmele ofertante, fără să li se permită acestora "demonstrarea experienţei şi capacitaţii relevante prin mijloace echivalente".

Manevre suspecte au fost descoperite şi la achiziţia unor platforme de învăţare electronică - e-learning pentru nişte şcoli, scrie sursa citată.

Drept urmare, Comisia Eruopeană a informat autorităţile române că întrerupe plăţile până când executivul european "are asigurarea că autorităţile române au luat măsurile potrivite". Potrivit Regulamentului nr. 1083/2006, întreruperea se face pe o perioadă de 6 luni. CE a avertizat autorităţile române că, în lipsa unor măsuri corectoare eficiente, va trece la o măsură de sancţionare superioară - procedura de suspendare a axei 3 a POS CCE, care se face pe perioadă nedeterminată.

În tot acest timp, Guvernul se vede nevoit să asigure, din împrumuturi temporare din Trezoreria Statului, plăţile interne către beneficiarii care au derulat proiecte europene şi au făcut cheltuieli.

Articolul integral poate fi citit aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor