Înalt oficial rus vizat de sancţiuni UE, invitat la Bucureşti. Cristian Preda: „Tăriceanu ar merita demis”

Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, oficial aflat lista persoanelor vizate de sancţiunile economice impuse de UE, a venit în vizită la Bucureşti la invitaţia lui Tăriceanu, fapt ce a stârnit nemulţumirea lui Cristian Preda.
Cristian Preda (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
28.11.2015

"Senatul României şi MAE ignoră sancţiunile decise de UE la adresa preşedintelui Dumei de Stat, unul dintre oficialii ruşi care au fost consideraţi responsabili pentru agresiunea Moscovei în Ucraina. Preşedintele Dumei e prezent la Bucureşti la o reuniune a Adunării Cooperării Economice la Marea Neagră, iar ministerul condus de Lazăr Comănescu susţine că, în acest caz, sancţiunile UE (la care, evident, şi România a fost parte) nu se aplică.

În iulie, autorităţile finlandeze au interzis intrarea aceluiaşi oficial rus la o reuniune mult mai importantă decât cea de la Bucureşti, Adunarea parlamentară a OSCE. E regretabil că MAE nu poate lua decizii în acord cu propriile angajamente şi cu practica din alte state-membre.", a scris vineri, pe contul său de Facebook, europarlamentarul Cristian Preda.

Politic vorbind, Preda susţine că această chestiune este foarte delicată: parlamentarii ar trebui să ceară explicaţii suplimentare de la MAE, iar şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ar merita demis.

"Ar trebui demis de la şefia Senatului. Dacă PNL şi PSD nu o fac, înseamnă că susţin şi ele reorientarea spre Moscova", a adăugat europarlamentarul.

Preşedintele Dumei de stat a venit în vizită la Bucureşti, la invitaţia lui Tăriceanu, pentru a participa la ceremonia de preluare a preşedinţiei Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN) de la Parlamentul României la Legislativul rus.

Serghei Narîşkin avea o interdicţie de a intra în UE, dar MAE a precizat pentru Hotnews, că, aceasta "nu se aplică în situaţia în care un stat membru are o obligaţie de drept internaţional decurgând dintr-un acord multilateral care conferă privilegii şi imunităţi".

"MAE subliniază faptul că România acordă o importanţă deosebită implementării corecte a regimurilor de sancţiuni, în deplină conformitate cu prevederile instrumentelor internaţionale. Decizia Senatului României de a adresa invitaţia de participare preşedintelui Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin, la cea de-a 46-a sesiune a Adunării Generale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre a avut în vedere faptul că România are o obligaţie de drept internaţional de a permite intrarea pe teritoriul său a celor care, în temeiul unui acord multilateral, se bucură de privilegii şi imunităţi", a transmis MAE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor