În următorii 18 ani, schimbările climatice ar putea ucide 100 de milioane de oameni
alte articole
Dacă nu se vor întreprinde eforturi serioase pentru a reduce efectele schimbărilor climatice, circa 100 de milioane de oameni ar putea muri până în 2030, schimbările climatice sufocând în prezent economia internaţională, a avertizat un nou raport alarmant.
Raportul, care a fost ordonat de 20 de guverne, a spus că produsul intern brut la nivel mondial va scădea cu mai mult de 3 la sută în următorii 18 ani, dacă schimbările climatice continuă. Costurile pentru a avea grijă de ameninţările reprezentate de schimbările climatice vor fi depăşite de potenţialele pierderi, care vor fi suportate în următoarele decenii, a susţinut raportul.
Schimbările climatice, declanşate de emisiile de gaze cu efect de seră, provoacă topirea calotelor polare, secetă, creşterea nivelului mării şi vreme imprevizibilă şi extremă, potrivit raportului publicat de Monitorul Vulnerabilităţii Climatice al organizaţiei umanitare DARA. Astfel de efecte ar ameninţa sau distruge complet mijloacele de trai ale zeci de milioane de oameni.
În fiecare an, 5 milioane de decese au legătură cu schimbările climatice, din care 400.000 de decese sunt cauzate direct de schimbările climatice, cea mai mare parte din cauza foametei şi a bolilor transmisibile, a spus raportul. În acelaşi timp, PIB-ul mondial a scăzut cu 1,6 la sută; în anul 2010, ţările cel mai puţin dezvoltate au suferit un declin cu 7 la sută din PIB, ca urmare a schimbărilor climatice.
"Este de aşteptat ca pierderile să crească rapid, ajungând la 6 milioane de decese [pe an] şi 3,2 procente din PIB, în pierderi medii globale nete până în 2030", afirmă raportul, ceea ce înseamnă că între acum şi 2030, circa 100 de milioane de oameni vor muri direct sau indirect din cauza schimbărilor climatice.
"Dacă emisiile continuă să crească în mod neabătut, ... pierderile medii globale anuale din producţia mondială ar putea depăşi 10 la sută din PIB-ul mondial, înainte de sfârşitul secolului", a declarat raportul.
Cele mai multe dintre aceste decese vor avea loc în ţările în curs de dezvoltare, dar şi ţările dezvoltate şi ţările cu cel mai mare PIB vor avea de suferit, au susţinut cercetătorii.
În mai puţin de 20 de ani, China va suferi pierderi în valoare de 1,2 trilioane de dolari, PIB-ul Statelor Unite va scădea cu 2 la sută, iar PIB-ul Indiei va scădea cu mai mult de 5 la sută, a declarat un comunicat de presă.
Între timp, raportul a spus că costurile de abordare a schimbărilor climatice vor continua doar să crească dacă se face prea puţin sau nimic în această privinţă.
"După şaptesprezece ani de negocieri internaţionale, încă nu avem nici un acord sau măsuri semnificative pentru reducerea încălzirii globale", a declarat prim-ministrul Bangladeshului, Sheikh Hasina Wajed, în conformitate cu comunicatul de presă. Bangladesh face parte din Forumul celor Vulnerabili Climatic, deoarece ţara cu o altitudine joasă ar avea mult de suferit dacă nivelul mării ar creşte.
"Experţii ar putea pune sub semnul întrebării anumite aspecte ale constatărilor Monitorului, dar suntem siguri că studiile ulterioare vor reafirma concluziile generale ale raportului," a continuat ea.
Oxfam Internaţional, o organizaţie umanitară, a declarat că guvernele lumii ar trebui să acţioneze pe baza informaţiilor prezentate de raportul Monitorului Vulnerabilităţii Climatice.
"În spatele statisticilor se află poveştile unor familii şi comunităţi reale, pentru care schimbările climatice înseamnă a culca copiii cu stomacul gol", a declarat şeful Oxfam, Jeremy Hobbs, care a descris concluziile raportului ca "uimitoare" şi "o aducere aminte a faptului că cel mai sălbatic impact al schimbărilor climatice îl reprezintă foametea şi sărăcia. "