În Ungaria a fost dezvoltat un nou sistem de identificare digitală: 'citirea' vaselor de sânge din palmă
Cărţi de credit fără coduri numerice, sisteme de identificare a suporterilor la intrarea pe stadioane şi computere care se activează doar în prezenţa proprietarilor lor sunt doar câteva dintre posibilităţile pe care le oferă un nou sistem de identificare digitală dezvoltat în Ungaria, informează EFE.
Cheia? 'Citirea' vaselor de sânge din palmă care oferă astfel o semnătură digitală unică. Citirea acestor date biometrice este posibilă datorită cooperării între compania niponă Fujitsu şi compania ungară AlbaSec şi permite identificarea persoanelor fără marjă de eroare. Sistemul, unic în lume, recunoaşte cinci milioane de puncte din sistemul circulator al palmei, în loc de obişnuitele 10 sau 50, pe care le folosesc alte tehnici de acest gen.
Un senzor de 3x3 centimetri este capabil să identifice aceste milioane de puncte cu raze infraroşii în numai o secundă. Senzorul PalmSecure a fost dezvoltat de Fujitsu, în timp ce compania ungară a dezvoltat softul capabil să identifice datele biometrice de la un număr nelimitat de persoane datorită configuraţiei unice a vaselor de sânge din palma mâinii.
Iniţiativa a pornit de la o provocare: găsirea unei metode de a obţine o identificare digitală... la plajă, 'unde omul e ud leoarcă şi nu are multe haine pe el', spune directorul companiei ungare, József Hermann. 'Provocarea a fost următoarea: cum să identifici pe cineva în condiţiile în care acesta nu are cu el cărţi de credit sau alte elemente care ar putea ajuta la identificarea sa', a explicat Hermann.
De ani de zile, cea mai mare provocare a identificării personale este de a fi clară şi fără echivoc, în condiţiile în care în zilele noastre nu mai este suficientă o fotografie veche, iar cel mai la îndemână este folosirea informaţiilor pe care le oferă datele biometrice. Însă amprentele, de exemplu, s-au dovedit a nu fi prea sigure şi sunt uşor de falsificat, aşa că s-au căutat noi soluţii, precum identificarea oculară, mai precis scanarea retinei. Însă, spune Hermann, problema este că nu se ştie cu certitudine dacă razele folosite în scanarea retinei afectează sau nu vederea.
Senzorul PalmSecure are mai multe avantaje, potrivit directorului companiei ungare. Unul dintre ele ar fi că mâna nu intră în contact cu sticla, prin urmare nu lasă amprente, lucru care ar facilita copierea informaţiilor. Aparatul, a cărui instalare are un cost de circa 300 de euro, generează un aşa-numit 'cod hash', o informaţie pe care nu o păstrează în memorie, ci o transmite sistemului care descifrează aceste date. Astfel, din punctul de vedere al folosirii datelor personale, sistemul 'este mai mult decât sigur', susţine Hermann, de vreme ce nici chiar creatorii sistemului nu pot descifra codul biometric, care în plus se şterge din dispozitiv după folosirea lui.
'Informaţiile pe care le generează sistemul nu pot fi utilizate pentru a identifica sau pentru a descifra elemente care au legătură cu utilizatorul', acest lucru depinzând de alte sisteme cu care comunică aparatul. Scanerul va putea fi folosit la identificarea personală, ca anexă la paşaport sau drept cod numeric folosit la ATM-uri. 'Numărul meu secret este propria mână' şi nimeni nu o poate folosi în afară de mine, explică Hermann. Dat fiind că acest scaner detectează temperatura şi circulaţia sângelui, utilizatorul trebuie să fie de faţă la identificare, ceea ce exclude posibilitatea ca scanerul să fie activat cu ajutorul unei mâini care a fost în prealabil tăiată.
Potenţialul sistemului este imens, el putând fi folosit în administraţie, pentru a limita accesul la computere, în medicină sau în combinaţie cu alte baze de date. În câteva săptămâni, compania ungară va instala sistemul la Universitatea de Medicină din Budapesta şi este foarte probabil să o facă în curând şi pe un stadion de fotbal.