În toiul alegerilor britanice, Bruxelles-ul recunoaşte că Londra ar putea ieşi din UE în această vară

Marea Britanie s-ar putea desprinde de Uniunea Europeană chiar în această vară, în condiţiile în care liderii de la Bruxelles încearcă cu disperare să evite o criză a “Brexitului”, au susţinut unele surse.
Theresa May (Dan Kitwood / Getty Images)
Andrei Popescu
08.06.2017

Negociatorii UE aparent sunt pregătiţi pentru o evenutală stare de haos după alegerile generale britanice, care au loc astăzi, 8 iunie, şi care au amplificat tensiunile pe cuprinsul continentului european.

Refuzul premierului britanic Theresa May de a-şi dezvălui planul pentru negocierile legate de Brexit au iritat şefii de la Bruxelles, inclusiv pe negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, care doreşte să garanteze pentru drepturile cetăţenilor UE care locuiesc în Marea Britanie.

Uimită de afirmaţiile premierului May că “fiecare vot pentru conservator mă va face mai puternică când voi negocia pentru Marea Britanie”, o sursă UE a declarat: “Sincer, mărimea majorităţii nu contează pentru noi”.

În condiţiile în care sondajele recente au arătat că între liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, şi lidera conservatorilor, Theresa May este o diferenţă mică în ceea ce priveşte preferinţele alegătorilor, incertitudinea rezultatului alegerilor îngrijorează clubul select al liderilor din Bruxelles, care se tem că premierul britanic va refuza să achite o factură de "divorţ" pentru Brexit.

Un ambasador din UE a declarat publicaţiei Financial Times: “Toate discuţiile se referă la marea criză, la ieşirea [britanicilor], şi dacă va avea loc în cursul verii sau în luna octombrie [a acestui an]. Ştim că vine momentul”.

UE a avertizat de mai multe ori Marea Britanie că trebuie să plătească aproximativ 100 miliarde de euro pentru ieşirea sa din blocul european, înainte de începerea discuţiilor pentru probleme comerciale – mişcare pe care May a descris-o ca fiind “agresivă”.

Secretarul britanic pentru Brexit, David Davis, a insistat la rândul său că Londra îşi va face propriile reguli privind aşa-zisa factură de ieşire din UE.

În timp ce ceilalţi 27 de membri UE au convenit cu Barnier un plan de negociere pentru Brexit, Marea Britanie a refuzat să discute sau să atribuie roluri unei echipe de “Ieşire” înainte de rezultatul alegerilor de astăzi.

Acest lucru a declanşat temeri în Bruxelles că premierul May va transforma summitul UE de luna viitoare într-un cadru pentru negocierea drepturilor cetăţenilor.

O sursă internă a UE a avertizat că “în cazul în care [premierul britanic] va încerca acest lucru, atunci va fi tratată cu răceală”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor