Juncker, despre scenariul ieşirii altor ţări din UE: "Nu. Vor vedea la autopsie că nu a meritat"

Exemplul Marii Britanii nu va fi urmat şi de alte ţări, crede Juncker, care şi-a exprimat joi admiraţia faţă de societatea românească, dezaprobarea faţă de corupţie.
Jean Paul Juncker
Jean Paul Juncker (Patrick Hertzog/AFP via Getty Images)

Doar împreună putem fi puternici, a declarat joi şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în opinia căruia exemplul Marii Britanii nu va fi urmat şi de alte state, căci acestea "vor vedea la autopsie că nu a meritat".

Întrebat la o dezbatere cu cetăţenii organizată în Capitală de ce a ales Marea Britanie calea Brexitului, Juncker a răspuns, în engleză, că nu ştie care este motivul.

"Suntem un continent mic, avem o problemă demografică majoră, pierdem influenţă economică. Doar împreună putem fi puternici. Cred că britanicii au votat Brexit din motive interne. Am cunoscut două mari distrugeri în viaţa mea: distrugerea URSS de către Gorbaciov şi faptul că David Cameron a riscat viitorul ţării sale în referendum. Sigur, că şi Comisia Europeană a făcut greşeli, mai ales precedenta comisie (râsete în sală). Şi Comisia mea, evident", a declarat Juncker.

Juncker a mai explicat că actualul executiv comunitar "lansează mult mai puţine iniţiative decât precedenta comisie" şi că nu mai încearcă să intervină în orice domeniu, ci numai în cele mari.

La întrebarea dacă şi alte ţări ar putea decide să plece din UE, Juncker a negat: "Nu. Vor vedea la autopsie că nu a meritat".

În cadrul dezbaterii, Juncker a atins şi subiectul protestelor demarate de adoptarea OUG 13, precizând că societatea românească a demonstrat în ultimele luni că nu permite să i se răpească unul dintre drepturi şi că i-a admirat "foarte mult" pe români pentru acţiunile lor. Cât despre corupţia din România, Juncker a susţinut că acesta este un "rău" prezent şi în alte state, şi care trebuie eradicat. De asemenea, seful CE a mai opinat că ţara nu trebuie părăsită din descurajare.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne