În timp ce Trump avertiza Coreea de Nord, unele nave se îndreptau spre Australia
alte articole
În timp ce preşedintele american Donald Trump declara, la începutul săptămânii trecute, că a trimis un grup de nave în apropierea Peninsulei Coreene ca un avertisment adresat Phenianului, de fapt, grupul maritim de luptă la care s-a referit acesta se afla încă la mare distanţă de apele nord-coreene şi se îndrepta în direcţie opusă.
Grupul de nave se afla chiar mai departe în weekend, trecând prin Strâmtoarea Sunda şi apoi în Oceanul Indian. În acelaşi timp, Coreea de Nord a prezentat, în cadrul unei parade militare, ceea ce păreau să fie noi rachete. Tot în weekend, Phenianul a testat fără succes o altă rachetă.
Comandamentul armatei americane în Pacific a explicat marţi că grupul de nave de luptă, care include şi portavionul USS Carl Vinson, a trebuit mai întâi să îşi finalizeze o pregătire cu Australia, de o durată mai mică decât a fost planificată iniţial. Dar acum, grupul “se îndreaptă spre vestul Pacificului după cum i s-a ordonat”, a declarat Comandamentul.
Aparentele probleme de comunicare au ridicat unele semne de întrebare în rândul experţilor coreeni, care se întreabă dacă acest lucru va duce la o diminuare a credibilităţii Administraţiei Trump într-un moment în care retorica SUA privind capabilităţile nucleare şi de dezvoltare de rachete ale Coreei de Nord generează temeri cu privire la un potenţial conflict.
Armata americană a precizat iniţial, într-o declaraţie publicată în 10 aprilie, că amiralul Harry Harris, şeful Comandamentului din Pacific, a direcţionat grupul de luptă Carl Vinson “să navigheze spre nord şi să raporteze despre situaţia din vestul Pacificului”.
Reuters şi alte agenţii media au relatat în 11 aprilie că deplasarea grupului de nave va dura mai mult de o săptămână. Marina SUA, din motive de securitate, susţine că nu va mai menţiona viitoarele locaţii operaţionale ale navelor sale.
Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, iniţial a părut să minimalizeze în 11 aprilie decizia de a trimite grupul de nave în apropierea Peninsulei Coreene, susţinând că portavionul Carl Vinson “se îndreaptă în acea zonă deoarece acolo considerăm că ar fi cel mai prudent sa îl plasăm pentru moment”.
“Nu există nicio cerere specifică şi niciun motiv pentru care trimitem [portavionul] acolo”, a mai precizat el.
Dar chiar şi Mattis a anunţat incorect traseul grupului de nave de luptă, declarând la o conferinţă de presă că portavionul Vinson a fost retras dintr-un exerciţiu maritim cu Australia.
De atunci, Pentagonul şi-a corectat versiunea oficială, susţinând că vizita planificată a portavionului în Fremantle, Australia, a fost anulată – nu şi exerciţiul cu Marina australiană.