În Siria a avut loc o nouă vărsarea de sânge, după un plan de pace al ONU

Cel mai recent apel al Naţiunilor Unite pentru pace între armata siriană şi combatanţii rebeli nu a ajutat prea mult, din moment ce joi au izbucnit ciocniri noi în întreaga ţară.
Membri ai "Armatei Libiene Libere" în Idlib, 18 martie 2012 (Ricardo Garcia Vilanova / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
23.03.2012

Cel mai recent apel al Naţiunilor Unite pentru pace între armata siriană şi combatanţii rebeli nu a ajutat prea mult, din moment ce joi au izbucnit ciocniri noi în întreaga ţară.

Activiştii au confirmat cu televiziunea Al-Arabiya că cel puţin 12 persoane, inclusiv femei şi copii, au fost ucise în Sermin, provincia Idlib - ultimul oraş care se confruntă cu atacul acerb al armatei siriene. S-a tras cu puşti de asalt într-un autobuz plin cu femei, copii şi alte persoane, deoarece încerca să părăsească oraşul nordic pentru a merge în Turcia.

Miercuri, Consiliul de Securitate al ONU, inclusiv Rusia şi China, a cerut ambelor părţi să înceteze violenţa şi toate acţiunile de încălcare a drepturilor omului, permiţând în acelaşi timp anumite coridoare pentru ajutorul umanitar. Secretarul General Ban Ki-moon a numit planul de pace "clar şi unitar", dar a subliniat că Siria trebuie să acţioneze rapid.

Armata a efectuat atacuri şi asupra altor zone din ţară, inclusiv în apropiere de oraşul-port Latakia şi în apropiere de Daraa, oraşul unde a început revolta ce durează de un an, au relatat activiştii pentru Al-Arabiya.

Cu toate acestea, oraşul de frontieră al-Qusayr a suferit în ultimele zile din cauza atacurilor intense din partea armatei siriene, a spus Human Rights Watch.

"Martorii descriu o bombardare acerbă a cartierelor rezidenţiale, lunetiştii care trag în rezidenţii de pe străzi şi atacuri asupra rezidenţilor care fug", a declarat joi grupul de drepturile omului cu sediul la New York.

Acesta a adăugat că condiţiile umanitare sunt dificile, existând un deficit de alimente şi de apă, precum şi linii tăiate de comunicaţii şi nicio asistenţă medicală.

În descrierile furnizate de martori, asaltul din al-Qusayr este similar cu situaţiile din Homs şi Idlib, care au fost bombardate puternic de armată timp de luni de zile, în încercarea de a alunga luptătorii rebeli. Au existat rapoarte că unii membri ai Armatei Siriene de Eliberare au fugit din districtul Baba Amr din Homs şi s-au mutat în al-Qusayr.

"Atacurile împotriva protestatarilor, distrugerea de bunuri, raidurile şi atacurile lunetiştilor ... durează de mai multe luni, dar armata a început bombardarea puternică a zonelor rezidenţiale cu în intervalul de timp cuprins între o lună şi trei luni în urmă", a spus HRW.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor