În R. Moldova a crescut preţul la cartofi cu 120%. Deputat ACUM: Se încearcă obţinerea supraprofiturilor din contul celor mai săraci oameni

R. Moldova este o ţară agrară totuşi preţurile la legume cresc şi ajung să fie mai mari decât în cele mai scumpe state din Europa, astfel pensionarii, mamele singure etc. nu le pot procura, atenţionează Dumitru Sliusarenco.
Preţurile la cartofi în R. Moldova (facebook.com/curaj.tv)
Ştefan Sârbu
13.05.2019

Deputatul în Parlamentul R. Moldova din partea blocului ACUM, Alexandr Slusari constată că recent, pe pieţele de comerţ cu amănuntul s-a atestat majorarea sincronizată, bruscă şi substanţială a preţurilor la cartofi de la 7-8 până la 16-17 lei pentru un kg iar scumpirile au afectat semnificativ starea materială a păturilor sociale cu cele mai mici venituri.

„Bucuraţi-vă, pensionari! Pensiile au fost indexate cu 5%, iar preţul la cartofi, unul din produsele de primă necesitate, a crescut cu 120%, momentan fiind mai mari cu aproximativ 60% comparativ cu Ucraina”, scrie politicianul pe contul său de Facebook.

În baza unei analize preliminare a situaţiei şi discuţiilor purtate cu unii producători şi vânzători de cartofi, deputatul crede că problema deficitului şi scumpirii cartofilor a apărut în rezultatul importului în cantităţi mari în anii precedenţi, apoi renunţării mai multor agricultori autohtoni de a cultiva cartoful şi, în final, a unor înţelegeri obscure dintre un grup restrâns de importatori, care au majorat abuziv preţurile.

„Deputaţi ai blocului ACUM cer Ministerului Agriculturii, Consiliului Concurenţei şi Biroului Naţional de Statistică al R. Moldova informaţii şi explicaţii. Cineva, sub acoperirea puterii, încearcă să obţină supraprofituri din contul celor mai săraci oameni”, a informat Alexandr Slusari.

În context, avocatul de la Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco a menţionat că dorind să susţină producătorul naţional, a decis să cumpere cartofi şi roşii autohtone astfel plătind 105 lei pe un kg de roşii şi unul de cartofi.

„105 lei. Trebuie să ne amintim că Moldova e ţară agrară. Că Guvernul tot implementează programe pentru agricultori, tot îi susţine. Preţul însă oricum creşte şi ajunge să fie mai mare decât în cele mai scumpe state din Europa. Cum să-şi permită legume la aşa preţ pensionarii cu 1000 lei pe lună, mamele singure care cresc copii cu dizabilităţi? Nu mai vorbesc de grădiniţe, internate, şcoli... În schimb de 9 mai hrişca e pe degeaba”, a conchis Dumitru Sliusarenco.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor