În prima lună de la implementare a reţetei electronice, medicii au emis sub 6% din reţete on-line

(FRED TANNEAU / AFP / Getty Images)
Ana Petrescu
20.08.2012

Deşi a trecut aproximativ o lună de când a fost implementată reţeta electronice, medicii se arată nemulţumiţi de tehnologizarea acestui proces, având în vedere că aceştia au prescris mai puţin de 6% din reţete on-line, relatează B1 TV. Motivele ar fi defecţiunile Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) care îngreunează scrierea reţetelor şi conexiunile slabe de internet, mai ales la cabinetele din ţară.

Începând cu ianuarie 2013 medicii vor fi obligaţi să prescrie reţetele electronic, chiar dacă este puţin probabil ca problemele cu SIUI să fie rezolvate într-un timp relativ scurt, mai ales cele legate de conexiunile slabe la internet, care în zonele mai izolate din ţară se pot întrerupe mult mai des ca în oraş.

“Fie nu funcţionează softul pentru reţeta electronică şi nu mi se recunoaşte semnătura digitală, fie nu merge SIUI-ul şi îmi dă eroare de conexiune. Se mai întâmplă să nu meargă Internetul şi atenţie, eu am două tipuri de conexiuni, deci nu sunt chiar descoperită. Nu mai spun de câte ori cade curentul în mediul rural”, a explicat Sandra Alexiu, un medic de familie din comuna Jilava, din apropierea Bucureştiului.

Îmbucurător este faptul că problemele din farmacii au fost soluţionate, majoritatea având acum cititoare de carduri, astfel încât softurile unităţilor şi cel al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) sunt compatibile.

Totuşi, există şi avantaje atunci când vine vorba despre reţeta electronică, pentru că pacientul poate ridica astfel medicamentele de care are nevoie din mai multe farmacii, dacă nu se găsesc toate într-una singură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor