Cum funcţionează reţeta electronică. Câte medicamente se pot prescrie

Sistemul de funcţionare a reţetei electronice este diferit de cel folosit până acum de medici pentru a prescrie medicamente pacienţilor. Acesta va da ceva mai multe bătăi de cap doctorilor, dar autorităţile spun că prezintă multe avantaje atât pentru sistemul de sănătate, cât şi pentru beneficiari.
(LOUISA GOULIAMAKI / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
05.07.2012

Sistemul de funcţionare a reţetei electronice este diferit de cel folosit până acum de medici pentru a prescrie medicamente pacienţilor. Acesta va da ceva mai multe bătăi de cap doctorilor, dar autorităţile spun că prezintă multe avantaje atât pentru sistemul de sănătate, cât şi pentru beneficiari.

În primul rând, este necesară certificarea doctorului, urmată de identificarea beneficiarului medicamentelor. Pentru un pacient, pe o singură reţetă, se pot prescrise cel mult şapte medicamente. Doctorul se conectează la sistem cu certificatul digital calificat, după ce s-a înregistrat în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) cu o formă contractuală validă.

După conectarea şi identificarea doctorului, urmează introducerea în sistem a datelor pacientului pentru a se vedea dacă este asigurat. Reţeta se completează apoi cu o serie de date şi se înregistrează în sistem.

Atunci când merg în vizite la domiciliul pacienţilor, medicii trebuie să aibă printate mai multe reţete care vor avea, în codul de bare 2D, doar identificarea prescripţiei şi a unităţii medicale, restul informaţiilor vor fi completate de medic, manual, la faţa locului, în două exemplare.

Pe o singură reţetă nu pot fi prescrise mai mult de şapte medicamente. Pacientul va primi un exemplar semnat şi parafat, iar medicul va trebui până la sfârşitul lunii să introducă în sistem reţeta cu aceleaşi date de pe exemplarul păstrat ca martor.

Pacienţii vor merge cu reţeta la farmacie, iar cei de acolo vor scana codul de bare 2D, pe baza căruia reţeta este automat identificată în sistem, împreună cu medicamentele prescrise, datele medicului şi ale pacientului. Acesta din urmă va fi şi el identificat în sistem, după care i se vor da medicamentele prescrise.

Farmaciştii au fost anunţaţi că pot folosi orice cititor de coduri de bare de pe piaţă care respectă anumite standarde.

Avantaje pentru pacienţi

Autorităţile spun că reţeta electronică prezintă mai multe avantaje pentru pacienţi care vor fi mai bine informaţi şi vor primi mai repede medicamentele în farmacie. Ei vor putea alege, în cunoştinţă de cauză, varianta dorită de medicament, după ce vor afla de la farmacist variantele care au aceeaşi Denumire Comună Internaţională (DCI), forma de prezentare şi valoarea contribuţiei personale faţă de preţul compensat.

Dacă unele din medicamentele prescrise nu există în farmacie, pacientul va fi îndrumat către alte unităţi care au produsul respectiv, astfel încât clientul să poată achiziţiona tot ce are nevoie cu aceeaşi reţetă. Pe reţete, diagnosticele pacienţilor vor fi afişate codat, astfel că informaţiile medicale referitoare la pacient nu vor fi făcute publice.

Un alt avantaj pentru pacienţi este faptul că sistemul îl va avertiza pe medic dacă va prescrie medicamente incompatibile sau dacă va recomanda o doză prea mare pentru pacientul respectiv. De asemenea, sistemul îl va avertiza pe medic dacă nu va respecta regulile impuse de sistemul de decontare.

Pacienţii trebuie să aibă grijă să nu deterioreze reţeta, mai ales în zona codului de bare care va fi citit la farmacie, să nu o ude sau să o păteze, astfel încât farmacistul să aibă uşor acces la informaţiile din document. Dacă la prima farmacie la care merg nu sunt disponibile toate medicamentele, pacientul trebuie să precizeze farmacistului că nu renunţă la cele care nu sunt în stoc pentru ca acestea să nu fie şterse din sistem şi să poată merge la altă unitate pentru a le achiziţiona.

Reţetele electronice au intrat în funcţiune de la începutul acestei luni şi se vor elibera deocamdată în paralel cu cele clasice. În prezent, aproximativ 90% din medici au certificate digitale care le permit să emită reţete în sistem electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor