În pofida avertismentelor cercetătorilor, miliarde de dolari se scurg în tehnologia ARNm

O doză de vaccin Sinovac în Yogyakarta, Indonezia, 2 martie 2021 (Ulet Ifansasti/Getty Images)
Megan Redshaw
12.06.2024

Cercetarea în domeniul ARNm este în plină expansiune: în afară de COVID-19, sunt în curs de dezvoltare şi alte vaccinuri bazate pe tehnologia ARNm pentru numeroase boli.

Cu toate acestea, un număr mare de studii, care au fost rezumate într-o recenzie publicată recent, arată că vaccinurile cu ARNm nu sunt atât de "eficiente şi sigure" pe cât s-a afirmat iniţial.

Guvernul SUA şi companiile farmaceutice investesc masiv în dezvoltarea de noi vaccinuri cu ARNm pentru boli infecţioase şi cancer. Se aşteaptă ca acest lucru să alimenteze o platformă ARNm de 136,2 miliarde de dolari.

În cadrul programului de cercetare recent înfiinţat, Casa Albă a anunţat la 23 august 2023 că acordă un total de 25 de milioane USD pe o perioadă de trei ani Universităţii Emory, Şcolii de Medicină Yale şi Universităţii din Georgia. Scopul programului de cercetare este de a dezvolta vaccinuri terapeutice personalizate similare vaccinurilor cu ARNm împotriva SARS-CoV-2.

Moderna, BioNTech şi CureVac desfăşoară deja studii clinice cu vaccinuri pe bază de ARNm împotriva cancerelor de piele (melanom), ovarelor, colonului şi pancreasului. Institutul Naţional de Sănătate (National Institutes of Health / NIH) din SUA colaborează cu compania de biotehnologie BioNTech pentru a dezvolta un vaccin personalizat împotriva cancerului pancreatic. În SUA, NIH este cea mai importantă autoritate pentru cercetarea biomedicală.

Sunt în curs de dezvoltare şi alte vaccinuri pe bază de ARNm împotriva gripei, a herpesului genital, a infecţiilor respiratorii şi a herpesului zoster, pe lângă cele anti COVID-19 şi cancer. Cu toate acestea, o analiză recentă pune din nou la îndoială siguranţa tehnologiilor utilizate pentru vaccinurile împotriva COVID-19.

"Având în vedere numeroasele terapii planificate pe baza ingineriei genetice, o reevaluare este necesară şi oportună", afirmă cercetătorii.

Revizuirea pune la îndoială vaccinurile "sigure şi eficiente"

În cazul vaccinurilor anti COVID-19 bazate pe tehnologia ARNm şi a vectorilor, riscurile şi efectele secundare eclipsează beneficiile, potrivit unei analize cuprinzătoare, realizate de o echipă de cercetători australieni.

În aşa-numita analiză narativă, publicată în revista Biomedicines în august anul trecut, cercetătorii au respins ipoteza conform căreia noile tehnologii de vaccinare sunt "sigure şi eficiente". Aceştia s-au referit atât la vaccinurile anti COVID-19 bazate pe tehnologia ARNm (Pfizer, Moderna), cât şi la vaccinurile bazate pe tehnologia vectorială (AstraZeneca şi Johnson & Johnson), precum şi la cele care conţin direct proteina Spike (Novavax). Toate acestea au în comun faptul că producţia lor se bazează pe metode de inginerie genetică.

Printre problemele-cheie identificate în cadrul analizei se numără:

  • Toxicitatea proteinei Spike (spikeopatie): atât de la virus, cât şi de la vaccinurile care utilizează proteina Spike ca antigen.
  • Proprietăţi inflamatorii ale nanoparticulelor lipidice (LNP) utilizate pentru a transporta ARNm.
  • Efect de lungă durată datorat N1-metilpseudouridinei din ARNm sintetic - cunoscut şi sub denumirea de modARN.
  • Diseminarea pe scară largă a codurilor ARNm şi ADN prin intermediul şabloanelor de transport LNP şi, respectiv, a vectorilor virali.
  • Celulele umane produc o proteină străină care poate declanşa autoimunitatea.

Analiza datelor a arătat, potrivit cercetătorilor, că aceste vaccinuri cresc riscul de boli autoimune, neurologice, cardiovasculare şi inflamatorii, precum şi de cancer, ceea ce, potrivit acestora, duce la producerea de către organism a unor antigene străine - în cazul vaccinurilor COVID-19, proteina Spike a SARS-CoV-2.

Antigenul este o substanţă care declanşează un răspuns imunitar. Atunci când sistemul imunitar întâlneşte un antigen care nu se găseşte în celulele proprii ale organismului, acesta declanşează un răspuns imunitar împotriva antigenului respectiv.

Datele farmacocinetice şi dinamice indică faptul că vaccinurile anti-Covid cu ARNm şi adenovectorADN permit o distribuţie necontrolată şi o biodisponibilitate susţinută a proteinei Spike în organism după vaccinare. Farmacocinetica studiază modul în care organismul interacţionează cu substanţele administrate, inclusiv eliberarea, absorbţia, distribuţia, metabolismul şi excreţia. Farmacodinamica, pe de altă parte, studiază efectul medicamentului asupra organismului.

Vaccinurile cu ARNm: boli autoimune, riscuri neurologice şi cardiovasculare

Toxicitatea proteinelor Spike a fost dezbătută de la apariţia vaccinurilor COVID-19 bazate pe ARNm şi pe vectori. În cadrul unei reuniuni din octombrie 2022, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) a prezentat o listă detaliată a potenţialelor efecte secundare. Această listă include riscuri neurologice şi cardiovasculare, precum şi reacţii autoimune.

Organizaţia de ajutorare React19 a pus la dispoziţie o colecţie cuprinzătoare de peste 3.400 de publicaţii ştiinţifice şi rapoarte de caz legate de acest subiect al efectelor secundare.

Organizaţia React19 sprijină persoanele cu leziuni pe termen lung după vaccinarea împotriva COVID-19 cu sfaturi ştiinţifice, sprijin psihologic şi financiar.

Această colecţie documentează deficienţe care afectează peste 20 de sisteme de organe diferite, inclusiv probleme cardiace, cum ar fi miocardita, cardiomiopatia sau infarctul miocardic. Dar a fost documentată şi o serie de rapoarte de tulburări neurologice după administrarea vaccinului COVID-19. Acestea arată că simptome precum afectarea neurologică şi declinul cognitiv - în contextul reacţiilor acute la vaccinul anti COVID-19 - sunt comparabile cu cele ale aşa-numitului sindrom "Covid lung" (Long Covid).

Nanoparticulele lipidice se răspândesc necontrolat în organism

Un accent deosebit în cercetare se pune, de asemenea, pe riscurile nanoparticulelor lipidice care transportă ARNm.

Acestea ar putea trece de bariera hemato-encefalică şi astfel ar putea declanşa efecte neurotoxice. Atunci când sunt injectate ca purtător de ARNm sau de alte medicamente, acestea pot ajunge în multe organe, după cum au arătat studiile pe animale.

Potrivit cercetătorilor australieni, două componente din complexele ARNm-lipide-nanoparticule sunt deosebit de îngrijorătoare: ALC-0315 şi ALC-0159.

Acestea nu au mai fost folosite niciodată în medicamente şi nu sunt înregistrate în nicio bază de date europeană. În ciuda acestui fapt, Comisia Europeană a susţinut că ingredientele vaccinului Pfizer sunt conforme cu orientările ştiinţifice relevante ale Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA).

Un studiu realizat în 2021 a constatat că vaccinurile COVID-19 cu ARNm au produs semnificativ mai multe proteine de tip Spike decât virusul SARS-CoV-2. În plus, LPN-urile sunt rezistente la degradare şi pot eluda sistemul imunitar.

Acest lucru poate duce la blocaje în vasele sanguine şi limfatice mici şi poate contribui la moartea celulelor şi la inflamaţie.

Deşi autorităţile din domeniul sănătăţii au asigurat publicul că producţia susţinută de proteine Spike de către ARNm va fi de scurtă durată şi nu se va extinde dincolo de locul de injectare, acest lucru nu este adevărat. Numeroase studii au constatat că ARNm şi proteinele Spike continuă să circule în sânge după vaccinare.

De exemplu, un studiu a arătat ARNm şi proteine Spike libere pe toată perioada studiului de 60 de zile. În alte studii, proteinele Spike au fost detectate la cel puţin patru luni după vaccinarea cu vaccinul Pfizer.

Rapelurile cresc potenţialul de efecte secundare nedorite ale proteinei Spike

Atât vaccinurile cu ARNm, cât şi cele cu vectori determină celulele umane să producă o versiune uşor modificată a proteinei Spike originale din tulpina Wuhan.

Dozele de rapel bivalente adaugă codul genetic al proteinei Spike din variantele Omicron. Vaccinul adaptat anti COVID-19 aprobat de EMA la sfârşitul lunii august a anului trecut conţine, de asemenea, codul genetic al proteinei Spike a subvariantei Omicron XBB.1.5.

Potrivit cercetătorilor, în cazul în care acest cod genetic este distribuit pe scară largă la un individ, organismul ar putea produce mult mai multe proteine Spike decât ar fi în cazul virusului natural. Acest lucru este valabil în special la persoanele tinere şi sănătoase, care elimină de obicei virusul prin mucoasa respiratorie superioară.

"Prin urmare, la persoanele tinere şi sănătoase, o gamă mult mai largă de ţesuturi sunt infectate de vaccinurile anti COVID-19 bazate pe coduri decât atunci când sunt infectate de virusul propriu-zis", concluzionează cercetătorii australieni.

Deşi se susţine că vaccinurile COVID-19 au salvat milioane de vieţi, cercetătorii afirmă că acest lucru se bazează pe o rată a deceselor cauzate de infecţii în China la începutul anului 2020, pe calculele unor modele şi pe presupunerea incorectă că vaccinurile ar proteja împotriva contagiunii şi a transmiterii.

În ciuda acestui fapt, autorităţile sanitare, autorităţile de reglementare, publicaţiile medicale şi mass-media mainstream continuă să afirme că vaccinurile sunt eficiente şi continuă să investească în tehnologiile care stau la baza vaccinurilor anti COVID-19.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor