În Moldova sunt puse în circulaţie monede metalice. Expert: Anticipez rotunjire la preţuri, în sensul creşterii
alte articole
Banca Naţională a Moldovei (BNM) pune în circulaţie, începând de miercuri, 28 februarie, o serie nouă de monede metalice: de 1, 2, 5 şi 10 lei. Acestea vor circula în paralel cu bancnotele existente de aceeaşi valoare nominală.
Potrivit unui studiu realizat de BNM, bancnotele cu valoare mică utilizate în Republica Moldova ar fi intrat în „zona de monetizare” definită prin folosirea lor frecventă pentru cumpărături zilnice ceea ce a explicat uzura lor rapidă.
Înlocuirea treptată a bancnotelor de valoare mică cu monede de metal va permite economii substanţiale ale costurilor de producţie suportate de BNM. La cost similar per unitate, monedele ar avea o durată de viaţă de cel puţin zece ori mai mare decât bancnotele cu valoare nominală mică. Introducerea monedei de 2 lei urmează să simplifice suplimentar achitările zilnice.
BNM dă asigurări că noile monede întrunesc cele mai înalte standarde de calitate şi elemente cu un nivel înalt de siguranţă, care asigură o protecţie eficientă împotriva contrafacerii.
În context, expertul de la Transparency International Moldova Veaceslav Negruţă, fost ministru al Finanţelor, susţine că noua ”masă monetară - şi la kilogram”, adică monedele puse în circulaţie de către BNM, sunt frumoase, atrăgătoare, cu elemente de nobleţe poate prea scumpe. Cu încărcătură simbolică poate în exces şi în contradictoriu pe alocuri.
Expertul menţionează că pentru început utilitatea lor va fi redusă fiindcă businessul cu maşini vendor (aparatele de plată şi de comerţ fără vânzători) în R. Moldova este setat la bancnote, nu la monede în detrimentul plăţilor cu carduri. Anticipare de rotunjire la preţuri, în sensul creşterii; costul de adaptare a portofelelor/achiziţii de punguţe (totuşi au valoare mai măricică decât bănuţii), iar banuţii vor fi scoşi din circuit.
”Se putea de limitat la emiterea unei ediţii/colecţii limitate în scopuri numismatice, cu ocazia celor 25 de ani de la introducerea leului. Sau asta urmează? Că până în 29 noiembrie mai e timp. Sa vedem dacă şi alte problemele (deloc mărunte) ale sistemului financiar sunt rezolvate în 2018”, a concluzionat Veaceslav Negruţă.