În jurul lumii: Istanbul, oraşul sultanilor

Istanbul este cea mai mare concentrare urbană a Turciei şi capitala administrativă a Provinciei Istanbul - una din cele 81 de provincii în care este împărţită Turcia. Singurul megalopolis din lume întins pe două continente, era numit în antichitatea greacă Byzantion, după anul 330 d.Hr., a preluat numele întemeietorului său, împăratul roman Constantin I cel Mare, numindu-se Constantinopol, iar la 28 martie 1930 a primit denumirea turcă de Istanbul.
Revan Köşkü în Palatul Topkapi din Istanbul (Giovanni Dall'Orto / Wikipedia Commons)
Simona Milea
07.04.2015

Istanbul este cea mai mare concentrare urbană a Turciei şi capitala administrativă a Provinciei Istanbul - una din cele 81 de provincii în care este împărţită Turcia. Singurul megalopolis din lume întins pe două continente, era numit în antichitatea greacă Byzantion. Timp de şaisprezece secole, a reprezentat unul dintre centrele civilizaţiei. La început a fost reşedinţa împăraţilor bizantini, apoi a sultanilor osmani. După anul 330 d.Hr., a preluat numele întemeietorului său, împăratul roman Constantin I cel Mare, numindu-se Constantinopol, iar la 28 martie 1930 a primit denumirea turcă de Istanbul.

Situat între Orient şi Occident, oraşul fascinează turiştii cu monumentele şi contrastele sale. Tradiţie şi modernism sunt reunite într-unul dintre cele mai vibrante oraşe ale lumii. Datorită splendorilor sale, începând cu anul 1985 a fost înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.

Fostă capitală a Imperiului Otoman până la proclamarea Republicii Turcia, la 13 octombrie 1923, Istanbul este un oraş ce reflectă prin moscheele şi palatele sale trecutul magnific al sultanilor.

Suleimaniye - Soliman I Magnificul a decis construcţia acestei moschei după 30 de ani de domnie, sarcina fiindu-i încredinţată celebrului arhitect imperial Mimar Sinan. Acest emblematic edificiu, precum şi celelalte moschei ale oraşului, se poate vizita în afara orelor rugăciune. Femeile trebuie să-şi acopere capul cu un voal.

Fabuloasa moschee a lui Soliman Magnificul cuprinde edificii cu diferite funcţii. În faţa moscheii se deschide o curte interioară, iar în partea de sud-est există un mic cimitir cu mormântul lui Soliman şi al soţiei sale Roxelana. Toate celelalte edificii se dispun în formă de U, de jur împrejurul moscheii. Aici găsim 4 şcoli, un spital public, o cantină pentru săraci şi o casă de oaspeţi pentru turişti. Este considerată ca fiind cea mai frumoasă moschee imperială din Istanbul.

Rusten Pasha - este tot opera celebrului architect Sinan Mimar, recunoscută pentru frumuseţea ornamentaţiei interioare cu faianţă de Iznik (Niceea) de cea mai bună calitate, cu ornamentaţie florală (lalele, crini, liliac, garoafe, margarete). La această faianţă s-a folosit o nuanţă de roşu-tomat. Tot interiorul şi o parte a peretelui exterior al moscheii, este acoperită de aceste plăci foarte valoroase.

Moscheea Azul - este situată în faţa bisericii Santa Sofia, separaţia fiind făcută de o frumoasă grădină recent restaurată. Moscheea este unică în Istanbul, având 6 minarete (ce egalează moscheea de la Meca) iar interiorul său străluceşte de mozaicurile de culoare albastră (aproximativ 21.000 de panouri interioare de faianţă), ce decorează partea superioară şi cupolele, lăsându-ne fără suflare.

Palatul Topkapi - a fost rezidenţa sultanilor începând cu secolul al XV-lea până în secolul al XIX-lea, când sultanii şi-au mutat rezidenţa în Palatul Dolmabace. Topkapi, situat între Cornul de Aur şi Marea Marmara, apare maiestos în Bosfor, fiind alcătuit din peste 400 pavilioane şi camere. Palatul (Topkapî Sarayil) este un adevărat oraş în oraş, înconjurat de un zid înalt. Este unul dintre locurile cele mai vizitate din Istanbul. Aici se găsesc numeroase documente privitoare la istoria medievală a Ţărilor Române, precum şi sabia domnitorului Moldovei, Ştefan cel Mare.

Moscheea Bayazid - se află aproape de Marele Bazar, fiind numită şi moscheea porumbeilor. O legenda spune că Bayazid II a cumpărat pentru o văduvă săracă, o pereche de porumbei care au fost donaţi apoi moscheii. Construită tot de celebrul arhitect Mimar Sinan după schema bisericii Santa Sofia, aceasta este reprezentativă pentru Anatolia sec. XV. În interior găsim numeroase inscripţii de Seyh Hamdullah, marele caligraf al lumii islamice.

Moscheea Sehzade (sau Moscheea Principelui) a fost construită în onoarea Principelui Mehmet, fiul lui Soliman Magnificul, având şcoli, biblioteci, cantine şi fântâni. Se află situată în cartierul Sehzadebasi şi a fost prima operă importantă a arhitectului Mimar Sinan. În construcţia să se poate vedea influenţa dată de Biserica Santa Sofia.

Acestea sunt doar câteva dintre moscheele numeroase din Istanbul, care datorită excelentei conservări, atrag milioane de turişti în fiecare an, învăluindu-i în tainele lor. Arta şi cultura transmise de-a lungul timpului vor bucura sufletele doritoare de frumos, dând o mare lecţie tuturor generaţiilor viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor