Călătorind prin lume prin oraşele ce "nu mai există"

Birmania
Birmania (Epoch Times)

Oraşele se nasc, se dezvoltă, se transformă iar unele dispar. Ele sunt într-o continuă evoluţie, marcând epocile şi vremurile ce le corespund. Vom trece în revistă cele mai remarcabile oraşe care "nu mai există".

Pretoria (Africa de Sud) Pretoria a fost fondată în anul 1855 de către Marthinus Wessel Pretorius. În perioada post-apartheid, după înfiinţarea unor noi structuri municipale în Africa de Sud (în anul 2000), a fost adoptată denumirea de Tshwane pentru zona metropolitană care cuprinde Pretoria şi oraşele din jur.

Majoritatea populaţiei din Pretoria a considerat că schimbarea numelui înseamnă negarea istoriei. Drept consolare, autorităţile au decis ca centrul municipalităţii metropolitane Tshwane (care conţine 69 de oraşe) să poarte numele de Pretoria. Dar nu este primul oraş din istorie ce-şi schimbă numele. Peste o sută de oraşe au trecut prin această situaţie înaintea Pretoriei în secolele trecute. Uneori schimbarea s-a făcut în linişte, alteori cu violenţă, iar operaţiunea a costat autorităţile şi lumea afacerilor milioane de dolari.

Bombay (India) De la sfârşitul colonizării britanice, în 1947, în India au fost schimbate numele multor oraşe. Cel al Bombay-ului a fost schimbat oficial în Mumbai în 1995. Conform indienilor naţionalişti, Bombay nu era altceva decât Mumbai pronunţat incorect de englezi. Acum mulţi locuitori vorbesc de Bombay, fapt ce conduce de multe ori la tensiuni. În Mumbai se află Bollywood, centrul industriei cinematografice indiene, care produce anual cel mai mare număr de filme din lume şi al cărui nume a rămas neschimbat.

Rangoon (Birmania) În 1989, regimul militar din Birmania a schimbat numele vechi al capitalei, din Rangoon, în numele original Yangon. De asemenea, a fost schimbat şi numele Birmaniei în Myanmar, însă acest nume nu este acceptat de toate guvernele. Numele Rangoon a apărut atunci când britanicii au sosit aici în 1852 şi au avut dificultăţi în a pronunţa Yangon. Schimbarea denumirilor s-a dovedit a fi controversată politic, văzută de unii ca fiind mai puţin permisivă minorităţilor şi nepedagogică. Numele noi au fost acceptate de Naţiunile Unite şi de unele ţări din lume (China, Rusia, India, Japonia şi germania). Însă opoziţia din Birmania, SUA, Anglia, Australia şi Canada folosesc în continuare numele Rangoon şi Birmania.

Al-Asnam (Algeria) Al-Asnam este acum cunoscut sub numele de Chlef. Oraşul a fost la origine o fortăreaţă romană cu o frumoasă citadelă şi sute de statui. Când arabii au cucerit oraşul l-au botezat Al-Asnam (semnifică imaginea divinităţii). Datorită conotaţiilor negative din ultimile secole, s-a încercat de mai multe ori schimbare numelui. În urma unui cutremur de pământ ce a avut loc la 10 octombrie 1980, Al-Asnam a fost distrus în proporţie de 80%, după reconstrucţie oraşul primind numele actual, Chlef.

Leningrad (fosta Uniune Sovietică) În data de 26. 01. 1924, la cinci zile după moartea lui Lenin, oraşul Petrograd din Rusia a fost rebotezat Leningrad în onoarea acestuia. Locuitorii au început să se acomodeze cu Petrograd, nume ce vine din vechea denumire Sankt Petersburg. Multe străzi şi edificii din oraş poartă numele Lenin. După căderea comunismului, populaţia a decis printr-un referendum să utilizeze numele de Sankt Petersburg.

Noul Amsterdam sau New York. Cel mai mare oraş din Statele Unite şi cel mai faimos oraş din lume, New York mai este numit câteodată Noul Amsterdam. Acum 400 de ani, căpitanul Henry Hudson a navigat de-a lungul Manhattanului şi a ridicat acolo drapelul olandez. Ani de-a rândul Noul Amsterdam a fost un oraş al comerţului unde olandezii îşi depozitau finanţele. Englezii au asediat oraşul, iar în 1667 Noul Amsterdam a fost schimbat de englezi în Surinam, iar mult mai târziu s-a numit New York.

Batavia (Indonezia) Jakarta, un oraş situat în nord-vestul insulei Java este capitala de astăzi a Indoneziei. Iniţial, Jakarta s-a numit Batavia şi era reşedinţa autorităţilor coloniale olandeze care colonizaseră Indiile de Est. Aici a avut loc şi proclamarea independenţei Indoneziei (august 1945), iar la 4 ani de la acest eveniment, Batavia şi-a schimbat numele în Jakarta şi a devenit capitala ţării.

Leopoldville (Republica Democratică Congo) Este al doilea oraş ca mărime din Africa şi a fost botezat Leopoldville, în onoarea Regelui Leopold al II-lea al Belgiei, care poseda o mare parte a ţării ca proprietate personală. În 1996, preşedintele de atunci Mobutu Sese Seko (cunoscut ca şi dictatorul african pentru încălcările grave ale drepturilor omului etc) a început o campanie pentru ''africanizarea'' numelor din regiune şi pentru eliminarea influenţelor europene. Din acest moment Leopoldville s-a transformat în Kinshasa.

Tenochtitlan (Mexic) Oraşul a fost capitala statului unificat aztec, cunoscut mai târziu în istorie ca Imperiul Aztec. În anul 1521, oraşul a fost distrus de către conchistadorii spanioli conduşi de Hernan Cortes, iar pe ruinele fostei capitale a Imperiului Aztec a fost construit Mexico City, capitala Mexicului de azi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură