În Islanda ar putea avea loc o erupţie vulcanică majoră

Experţii consideră că o erupţie vulcanică, care ar putea fi destul de mare, este posibil să se producă în curând în Islanda. O serie de 40 de cutremure mici au avut loc în partea de nord-est a muntelui Fagradalsfjall acum două zile, iar ultima a avut loc la Reykjavik, măsurând aproape 4 grade pe scara Richter.
Vulcanul Katla (captură foto)
Georgette Neagu
30.07.2017

După cutremurul produs de cel mai mare vulcan din Islanda, Katla, şi inundaţia râului Múlakvísl, Island Met Office a ridicat statutul faimosului vulcan pe "harta codului culorilor aviatice pentru sistemele vulcanice islandeze" de la verde la galben. Oamenii au fost chiar avertizaţi să rămână departe de râul Múlakvísl din cauza mirosului de sulf.

Un cutremur cu magnitudinea de 3 grade pe scara Richter a avut loc în craterul vulcanului Katla la 00:48 noaptea trecută, urmat de o serie de cutremurure mai mici. Tulburările seismice ar putea fi legate de inundaţiile acumulărilor glaciare şi nu de o eventuală erupţie, dar Island Met Office nu poate fi sigur în acest moment.

Codul de alertă galben înseamnă că vulcanul este activ, dar nimic nu indică o erupţie iminentă. În cazul în care codul de culoare se deplasează până la portocaliu, înseamnă că vulcanul îşi intensifică activitatea, iar o erupţie devine probabilă.

"Este destul de normal pentru Reykjanes, acolo au existat o serie de cutremure în ultimii ani", a comentat Met Office. Potrivit unei postări pe site-ul Volcanocafé, în Islanda apar erupţii la fiecare trei până la şapte ani.

"Nu am văzut niciodată o intruziune puternică la Mid Oceanic Ridge într-un loc atât de bine instrumentat", a scris Carl Rehnberg pe Volcanocafé. "Acum ştim că activitatea iniţială s-a transformat rapid din cutremure tectonice în cutremure în concordanţă cu magma în mişcare într-un interval de timp surprinzător de scurt. Ca atare, acest lucru se transformă într-o erupţie potenţială sau într-o stare de tulburări vulcanice". Rehnberg consideră că o erupţie majoră ar putea fi doar la câteva ore distanţă. Dacă, totuşi, "tulburările actuale" se opresc, nu va exista erupţie.

Dar, explică el, "la intensitatea şi forţa curentă a tulburărilor seismice, este posibil ca o erupţie să aibă loc dacă criza seismică este prelungită".

Rehnberg speculează că există o şansă de 50% de erupţie, iar această şansă creşte cu fiecare oră. Dar Biroul Islandez, care nu este în prezent îngrijorat de o erupţie vulcanică majoră, numeşte activitatea seismică recentă ca fiind "normală pentru o regiune activă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor