În Hawaii sună din nou sirenele. Nu s-a întâmplat de pe vremea Războiului Rece (video)
alte articole
Se aude din nou sunetul sirenelor în insulele Hawaii, după ce Coreea de Nord a lansat ultima rachetă balistică. Odată cu escaladarea tensiunilor, Statele Unire ale Americii a decis să pună în funcţiune, începând cu 1 decembrie a.c., sistemul de alarmă folosit în perioada Războiului Rece. Sistemul este menit să informeze locuitorii cu privire la un iminent atac nuclear.
În prima zi lucrătoare a fiecărei luni, sirena va suna timp de 50 de secunde, urmată de o pauză şi apoi de o altă alarmă de 50 de secunde. Când cetăţenii vor auzi alarma, trebuie să "acorde atenţie şi să rămână într-un loc sigur".
Testul de rachetă balistică desfăşurat pe 28 noiembrie de Coreea de Nord a fost diferit: potrivit unei analize preliminare a Pentagonului, a fost o Rachetă Balistică Intercontinentală (ICBM) care, aparent, a zburat timp de 50 de minute pe o traiectorie foarte înaltă ce a ajuns la 4.500 km deasupra Pământului (de zece ori mai înaltă decât orbita Staţiei Spaţiale Internaţionale a NASA), înainte să coboare la o distanţă de aproximativ 1.000 km de locul lansării, prăbuşindu-se în largul coastei de vest a Japoniei.
Dacă aceste date sunt corecte, atunci aceasta este cea mai puternică rachetă ICBM testată până acum de Coreea de Nord. Mai mult, rampa de lansare mobilă părea să fie pregătită pentru a testa noi capabilităţi şi pentru a demonstra că Phenianul va putea lovi înapoi în cazul oricărui atac preventiv lansat împotriva regimului.
Mai multe informaţii aici.