Pentagonul va instala sisteme THAAD pe Coasta de Vest a SUA, ca protecţie împotriva rachetelor ICBM nord-coreene

Avion de luptă american F-22 Raptor (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
04.12.2017

La câteva zile după ce Coreea de Nord a lansat cea mai avansată rachetă balistică intercontinentală (ICBM), care este capabilă să atingă orice ţintă pe cuprinsul SUA - având o raza de acţiune de peste 12.875 km -, regimul lui Kim Jong-un a afirmat că SUA “cerşeşte” un război nuclear prin planificarea unui masiv exerciţiu aerian comun împreună cu Coreea de Sud, potrivit Bloomberg. “Dacă Peninsula Coreeană şi restul lumii vor fi implicate în creuzetul războiului nuclear din cauza maniei necugetate a SUA pentru un război nuclear, atunci SUA va trebui să suporte întreaga responsabilitate”, a declarat sâmbătă agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA, citând o declaraţie publicată de Ministerul Afacerilor Externe nord-coreean.

KCNA a făcut declaraţia după ce agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap News a precizat că şase avioane de luptă americane F-22 Raptor cu tehnologie stealth au sosit sâmbătă în Coreea de Sud pentru a participa la un exerciţiu aerian comun numit “Vigilant Ace 18”, programat a se desfăşura pe perioada 4-8 decembrie. Avioanele F-22 au zburat în Coreea de Sud într-un spectacol de forţă. Totuşi, fighterele cu tehnologie stealth sunt doar o mică parte dintr-un viitor spectacol de forţă: potrivit mass mediei locale, aproximativ 230 de aeronave şi aproximativ 16.000 de soldaţi şi piloţi vor participa la exerciţiul Vigilant, care este unul dintre cele mai mari de acest gen.

Între timp, pe lângă avertismentul lui Lindsey Graham că civilii americani din Coreea de Sud ar trebui să plece din ţară înaintea izbucnirii unui “conflict militar”, SUA îşi consolidează securitatea pe Coasta sa de Vest ca răspuns la capabilităţile recent îmbunătăţite ale Coreei de Nord.

Săptămâna trecută, New York Times a susţinut că Hawaii îşi activează sistemul de avertizare timpurie, un sistem din perioada Războiului Rece care a fost proiectat pentru a-i informa pe rezidenţi în legătură cu un iminent atac nuclear.

Attack Warning Tone (AWT) va fi auzit timp de aproximativ 50 de secunde în prima zi lucrătoare a fiecărei luni, începând cu 1 decembrie. Sistemul AWT va fi pornit după testul lunar obişnuit de sirene care avertizează rezidenţii de uragane sau tsunami, a afirmat Agenţia pentru Administrarea Urgenţelor.

Congresmanul Mike Rogers din Comisia pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor şi democratul Adam Smith au afirmat că Pentagonul explorează locuri de pe Coasta de Vest a Statelor Unite pentru amplasarea de echipamente antirachetă. Rogers şi Smith au susţinut că Pentagonul doreşte să amplaseze sistemul antirachetă THAAD produs de Lockheed Martin Corp. pe Coasta de Vest.

După cum s-a raportat în luna septembrie, Coreea de Sud a instalat deja sistemul THAAD în provincia Gyeongsangbuk, unde sute de rezidenţi au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva mişcării, ciocnindu-se cu poliţia.

Poate sud-coreenii (şi cu siguranţă China) nu sunt încântaţi de comasarea militară americană, dar acum că vecinul din Nord are abilitatea de a lansa o rachetă ICBM pe o distanţă de peste 12.875 de km, s-ar putea să îşi schimbe punctul de vedere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor