În China o fostă soţie îşi internează soţul la nebuni, ca pedeapsă

Wang Wenhua se ocupa de magazinul său de băuturi alcoolice din provincia Henan în iulie anul trecut, când o ambulanţă a oprit la uşa sa. Şase bărbaţi au ieşit din maşină şi l-au imobilizat, luându-i telefonul mobil şi ceasul Rolex, apoi l-au băgat în vehicul şi l-au dus la Spitalul de Psihiatrie Zhengzhou, unde a fost declarat "bolnav psihic", în ciuda protestelor sale.

Incidentul, raportat recent în Dahe Times, subliniază modul în care se poate uşor întrebuinţa şi abuza de sistemul psihiatric din China. Serviciile de securitate ale partidului declară deseori oameni sănătoşi mintal drept "bolnavi" şi îi închide în astfel de instituţii drept pedeapsă. Astfel de abuzuri au fost documentate împotriva dizidenţilor, petiţionarilor şi practicanţilor Falun Gong.

Dar cazul lui Wang Wenhua demonstrează că sistemul poate fi folosit şi de persoane care nutresc o ranchiună pentru cineva. În unele cazuri, acestea pot fi în măsură să plătească medicii, asistentele medicale şi poliţia. În cazul lui Wang, persoana din spatele scenei a fost chiar fosta lui soţie, care a produs un raport fals că Wang ar fi nebun şi ar avea nevoie de tratament. În acest caz nu este clar dacă anumite persoane au fost mituite.

Povestea a fost raportată în China doar pentru că părea să arate ca în cazul lui Wang s-a făcut dreptate: un tribunal districtual din Henan a hotărât că Spitalul de Psihiatrie Zhengzhou îi datorează lui Wang, în vârstă de 49 de ani, scuze şi 30.000 de yuani (aproximativ 4 826 de dolari), compensaţie pentru stres emoţional.

Când a ajuns la spital, Wang a fost legat de mâini şi de picioare de un pat de spital timp de 24 de ore, în timp ce medicii şi asistentele l-au hrănit forţat şi i-au injectat nişte medicamente. Nu i s-a spus ce fel de medicamente primea.

Wang era bătut dacă încerca să clarifice că nu era nebun sau dacă simţeau că nu cooperează. Nu îi era permis să se plimbe în afara camerei sale de spital sau a holului.

În a treia zi de tratament el a reuşit să împrumute un telefon mobil de la un membru de familie al unui alt pacient şi a cerut ajutor familiei sale.

Fratele său mai mic a sosit cu un avocat şi au cerut eliberarea lui Wang. Personalul spitalului s-a opus iniţial, dar i-a permis în cele din urmă să plece. În timpul procesului a ieşit la iveală că Hong Yin, fosta soţie a lui Wang, a declarat la spital că Wang este bolnav mintal şi are nevoie de "tratament".

Un psihiatru de la Universitatea din Zhengzhou a declarat pentru ziarul Dahe că atâta timp cât cineva nu constituie o ameninţare pentru societate, nu există niciun motiv pentru a-l instituţionaliza. Potenţialii pacienţi trebuie mai întâi diagnosticaţi clinic înainte de a fi admişi într-un spital de boli mentale, a susţinut el.

Internauţii chinezi au remarcat că acest caz pare să demonstreze problemele juridice existente în China, justiţia trebuind să împiedice situaţii asemănătoare cu a lui Wang.

Un internaut chinez din Tianjin a sugerat sarcastic că spitalele chineze de boli psihiatrice ar putea fi uşor transformate în lagăre superioare de concentrare, special concepute pentru a închide oamenii sănătoşi, dar care nu au putere.

Un alt internaut a spus că, deşi China a aprobat Legea privind sănătatea mentală, încă rămân unele probleme grave. Abia când oamenii sunt închişi pe nedrept în aceste locuri ajung să înţeleagă importanţa libertăţii, a scris el.

"Oamenii pot fi ocazional trimişi în lagăre de muncă sau instituţionalizaţi ilegal", a afirmat un alt internaut, numit Ţie er. "Acest sistem al bolilor psihiatrice este înspăimântător."