Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a Legii câinilor maidanezi

Căţei
Căţei (Epoch Times România)

La trei luni şi 9 zile de la moartea lui Ionuţ Anghel, băieţelul de 4 ani omorât de câini, Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a Legii câinilor maidanezi.

Proiectul normelor a fost discutat şi săptămâna trecută în Guvern, informează Realitatea, însă membrii Executivului au amânat la momentul respectiv aprobarea documentului şi au decis să amâne discuţiile încă o săptămână, pentru îmbunătăţiri.

Odată cu adoptarea normelor, primăriile vor putea dispune eutanasierea câinilor maidanezi din adăposturi, dacă nu au fonduri suficiente pentru întreţinerea lor.

Deşi legea a fost promulgată pe 25 septembrie, în lipsa normelor metodologice, ea nu a intrat în efect şi câini au continuat să umble cu zecile de mii, liberi pe străzi. În Capitală, după hei-rup-ul iniţial ce a urmat morţii lui Ionuţ, hingherii au încetat să mai ridice maidanezii de pe străzi, reclamând că nu au unde îi duce: adopţiile nu au ţinut pasul cu ritmul în care lucrau ei iar eutanasierea nefiind permisă, adăposturile s-au umplut.

Reamintim că în data de 2 septembrie, Ionuţ Anghel, în vârstă de 4 ani, a fost sfâşiat de câini în zona Parcului Tei din Bucureşti. Ca urmare a morţii sale, parlamentarii, la presiunea publică, "s-au autosesizat" şi au votat., pe 10 septembrie, Legea câinilor vagabonzi, care zăcea într-un sertar de

Legea câinilor vagabonzi a fost votată în Parlament pe 10 septembrie a.c. A fost apoi contestată de un grup de parlamentari la Curtea Constituţională (CCR). CCR a decis însă constituţionalitatea dreptului copiilor de a nu fi mâncaţi de câini astfel că legea a fost promulgată de preşedintele Băsescu pe 25 septembrie. Normele de aplicare a legii privind câinii vagabonzi ar fi trebuit adopatte până cel târziu pe 28 noiembrie însă adoptarea lor s-a tot amânat.

La începutul lunii noiembrie, Răzvan Bănescu, şeful Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), instituţia care gestionează problema câinilor vagabonzi din Bucureşti, a explicat "cu simplitate" că la data de 1 noiembrie adăposturile primăriei erau pline ochi iar echipele de hingheri nu pot să prindă decât un număr de animale echivalent cu cel care se eliberează din adăposturi în urma adopţiilor, iar aceste locuri sunt puţine, căci maidanezii nu pot fi eutanasiaţi.

Legea, odată normele metodologice adoptate, va permite eutanasierea câinilor maidanezi nerevendicaţi/adoptaţi în termen de 14 zile lucrătoare de la ridicarea lor de pe străzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne