Discuţiile pentru pace în Orientul Mijlociu deschise fără reprezentanţii israelieni şi palestinieni

Reprezentanţii din aproximativ 30 de ţări şi organizaţii se întâlnesc în Paris pentru a discuta despre instaurarea păcii între arabi şi israelieni. Totuşi, conferinţa i-a exclus intenţionat pe delegaţii israelieni şi palestinieni.
Benjamin Netanyahu (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.06.2016

Pe fondul războiului civil sirian şi a crizei continue a refugiaţilor, conflictul dintre israelieni şi palestinieni a fost marginalizat în mare parte în lunile recente. Conferinţa de la Paris, care se deschide vineri, va urmări să genereze o nouă iniţiativă de pace între cele două părţi ale conflictului.

Delegaţi din aproximativ 28 de ţări şi organizaţii au fost invitaţi la Paris la cererea Franţei, cu scopul de a discuta modul în care ar putea fi readuse la masa negocierilor Israelul şi Palestina. Printre reprezentanţi se află secretarul de stat american John Kerry, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi şefa UE pentru politică externă Federica Mogherini.

“Chiar acum, dacă aducem în jurul unei mese palestinienii şi israelienii, este destul de probabil ca discuţia să dureze doar câteva minute”, a declarat un diplomat francez.

Noi eforturi

Oficiali ce sunt la curent cu discuţiile susţin că proaspetele negocieri se vor concentra pe iniţiativa de pace saudită din 2002, în baza căreia liderii arabi au declarat că vor recunoaşte statul Israel în schimbul retrageri israeliene din teritoriile ocupate din 1967 şi a creării unui stat palestinian.

Propunerea a fost în mare parte ignorată de Israel la acea vreme, dar premierul Benjamin Netanyahu a făcut luni o referire pozitivă la aceasta, susţinând că “include elemente pozitive care pot ajuta la renaşterea negocierilor constructive cu palestinienii”.

Obiectivul cheie al întâlnirii de vineri este de a avea o conferinţă de pace între palestinieni şi israelieni în toamna acestui an.

Scepticism din partea Israelului

Şeful Ministerului israelian de Externe a declarat înaintea conferinţei de vineri că încercarea Franţei de a revitaliza discuţiile de pace israeliano-palestiniene va eşua, făcând comparaţie cu mişcarea din 1916 de a rescrie graniţele din Orientul Mijlociu după prăbuşirea Imperiului Otoman.

“Singura modalitate de a obţine un aranjament regional stabil, ce ne va permite să creăm o pace reală în Orientul Mijlociu, este ca taberele din regiune să ajungă la o înţelegere între ele”, a declarat Dore Gold.

Premierul Netanyahu a criticat la rândul său iniţiativa franceză, susţinând că pacea poate fi obţinută “prin negocieri directe, fără precondiţii între tabere”.

“Dacă naţiunile care se întâlnesc în Paris în această săptămână doresc cu adevărat să promoveze pacea, atunci ar trebui să mi se alăture şi să îi ceară lui Abu Mazen să vină la negocieri directe de acest gen”, a declarat premierul israelian, folosind un alt nume pentru preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. Însă până acum astfel de discuţii între palestinieni şi israelieni s-au prăbuşit întotdeauna.

Atac în Cisiordania

Întâlnirea din Paris are loc la o zi după ce o femeie palestiniană din nordul Cisiordaniei a încercat să atace un soldat israelian cu un cuţit.

Peter Lerner, purtător de cuvânt al armatei israeliene, a scris pe Twitter că soldaţii de la un punct de control de lângă oraşul Tulkarem au deschis focul şi au împuşcat o femeie.

Timp de luni de zile, teritoriile israeliene şi palestiniene au fost zguduite de valuri de violenţe, soldate cu moartea a 206 palestinieni, a 28 de israelieni şi a patru străini. Majoritatea palestinienilor ucişi au fost suspecţi sau ucigaşi dovediţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor