Cum ar fi putut SUA să provoace un holocaust nuclear. Documente secrete dezvăluite
alte articole
În anul 1961, un bombardier s-a stricat în zbor în timp ce trecea peste localitatea Goldsboro, Carolina de Nord, şi două bombe cu hidrogen Mark 39 au căzut din avion. Prima a căzut la sol fără să explodeze, la cea de-a doua, în schimb, s-au pus în mişcare mecanismele de detonare. Dacă ar fi explodat "s-ar fi schimbat cursul istoriei" a declarat Eric Schlosser, jurnalist în investigaţii, care a primit documentul top secret în cadrul Freedom of Information Act.
O bombă nucleară americană, de 260 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima, a fost aproape să explodeze în Carolina de Nord în 1961, scrie sâmbătă Guardian, citând un document secret american care a fost declasificat la cererea jurnalistului de investigaţii Eric Schlosser.
Accidentul dramatic - care ar fi putut pune în pericol milioane de vieţi printr-o ploaie radioactivă ce ar fi afectat Washington, Baltimore, Philadelphia şi poate chiar New York - a avut loc pe 23 ianuarie 1961 la Goldsboro, la numai câteva zile după venirea la putere a preşedintelui John Kennedy. Un bombardier B-52 a avut un defect în timpul zborului şi cele două bombe cu hidrogen Mark 39 de 4 megatone s-au desprins: una a căzut de un câmp din apropierea oraşului Faro şi paraşuta s-a agăţat de ramurile unui copac, iar cealaltă pe un gazon.
Potrivit documentului citat, dintre cele patru mecanisme de securitate ale bombei de la Faro a funcţionat numai unul singur, un comutator de joasă tensiune.
"Un comutator Dynamo simplu, de joasă tensiune s-a interpus între Statele Unite şi o enormă catastrofă", scrie în raportul secret inginerul F. Parker Jones de la Sandia Naţional Laboratories, responsabil pentru siguranţa mecanică e bombelor nucleare.
Raportul, scris la opt ani după accident, a fost intitulat în mod semnificativ: "Goldsboro revizuit: cum am învăţat să nu am încredere în bomba H".
Documentul, obţinut de Schlosser pentru cartea sa în care a tratat subiectul cursei înarmărilor nucleare, vine după mai mulţi ani, timp în care au existat speculaţii cu privire la accidentul de la Goldsboro, dar guvernul american a insistat întotdeauna că arsenalul său nuclear nu a pus în pericol niciodată viaţa cetăţenilor. Conform cărţii lui Schlosser, au existat 700 de accidente "semnificative" între 1950 şi 1968.