In 1949, peste 11.000 de familii de basarabeni au fost deportate in Siberia.

Sa nu uitam niciodata: comunismul ucide!
Sa nu uitam niciodata: comunismul ucide! (www.libreopinion.com / members / memoriapamiat)

S-au implinit 57 de ani, de la acea noapte neagra din 1949 de 5 spre 6 iulie, cand 11.293 de familii de basarabeni au fost ridicate de la casele lor si deportate in Siberia si Kazahstan, iar in gospodariile lor s-au asezat cu traiul "specialisti” veniti de aiurea pentru a "ajuta” moldovenii "sa construiasca un trai nou”. Astfel a fost realizata hotararea biroului politic al comitetului central al partidului comunist al URSS "Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenesti a chiaburilor, fostilor mosieri, marilor comercianti… si alte categorii, precum si a familiilor acestora”.

Martorii acelor evenimente spun ca "raznareadka” celei de a doua deportari in masa a moldovenilor nu prevedea deportarea intregii familii, fiind ridicati doar membrii familiei care se aflau acasa, in unele cazuri copiii singuri, inclusiv sugarii.

Una din eroinele acelor evenimente, straseneanca Ecaterina Baltaga, a povestit ca, intr-o arsita infernala, in vagonul de vite, in care sute de oameni au mers 2 saptamani pana in Siberia, se aflau 7 copii dintr-o familie, intre 1 si 13 ani, ridicati din Voinova cand tatal lor era la deal, iar mama — la spital. “Ani in sir am vazut in vis acea calatorie de 2 saptamani, mortii pe care-i scoteau noaptea din vagoane, oamenii sleiti de foame si caldura, copiii plangand”, spune Ecaterina Baltaga.

Potrivit aceleiasi surse, dupa 2 saptamani au fost imbranciti din tren pe malul raului Irtas, in raionul Uvat. Oamenii cadeau jos, fiindca nu-i mai tineau picioarele, dar erau imbranciti cu baionetele spre malul raului, unde au petrecut prima noapte a calvarului siberian. Localnicii se ascundeau in padure de frica moldovenilor deportati, nestiind ca acele trenuri au adus in iadul din Siberia cei mai harnici oameni, care si-au construit si in acel pamant salbatic gospodarii, ca in 1956 sa le lase si, revenind in Moldova, sa o ia de la inceput.

Conform datelor oficiale, in ziua de 6 iulie 1949, au fost deportate in Siberia 11.293 de familii din Moldova sau peste 35 mii de oameni. Sursele neoficiale afirma ca aceste cifre nu reflecta intreaga proportie a dramei moldovenilor, deoarece numarul victimelor deportarilor a fost calculat reiesind din 3 membri ai familiilor. Se stie, insa, ca au fost ridicate familii cu 7-8 si chiar 14 copii.