In 1949, peste 11.000 de familii de basarabeni au fost deportate in Siberia.

S-au implinit 57 de ani, de la acea noapte neagra din 1949 de 5 spre 6 iulie, cand 11.293 de familii de basarabeni au fost ridicate de la casele lor si deportate in Siberia si Kazahstan, iar in gospodariile lor s-au asezat cu traiul „specialisti” veniti de aiurea pentru a „ajuta” moldovenii „sa construiasca un trai nou”.
Sa nu uitam niciodata: comunismul ucide! (www.libreopinion.com / members / memoriapamiat)
Epoch Times România
19.07.2006

S-au implinit 57 de ani, de la acea noapte neagra din 1949 de 5 spre 6 iulie, cand 11.293 de familii de basarabeni au fost ridicate de la casele lor si deportate in Siberia si Kazahstan, iar in gospodariile lor s-au asezat cu traiul "specialisti” veniti de aiurea pentru a "ajuta” moldovenii "sa construiasca un trai nou”. Astfel a fost realizata hotararea biroului politic al comitetului central al partidului comunist al URSS "Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenesti a chiaburilor, fostilor mosieri, marilor comercianti… si alte categorii, precum si a familiilor acestora”.

Martorii acelor evenimente spun ca "raznareadka” celei de a doua deportari in masa a moldovenilor nu prevedea deportarea intregii familii, fiind ridicati doar membrii familiei care se aflau acasa, in unele cazuri copiii singuri, inclusiv sugarii.

Una din eroinele acelor evenimente, straseneanca Ecaterina Baltaga, a povestit ca, intr-o arsita infernala, in vagonul de vite, in care sute de oameni au mers 2 saptamani pana in Siberia, se aflau 7 copii dintr-o familie, intre 1 si 13 ani, ridicati din Voinova cand tatal lor era la deal, iar mama — la spital. “Ani in sir am vazut in vis acea calatorie de 2 saptamani, mortii pe care-i scoteau noaptea din vagoane, oamenii sleiti de foame si caldura, copiii plangand”, spune Ecaterina Baltaga.

Potrivit aceleiasi surse, dupa 2 saptamani au fost imbranciti din tren pe malul raului Irtas, in raionul Uvat. Oamenii cadeau jos, fiindca nu-i mai tineau picioarele, dar erau imbranciti cu baionetele spre malul raului, unde au petrecut prima noapte a calvarului siberian. Localnicii se ascundeau in padure de frica moldovenilor deportati, nestiind ca acele trenuri au adus in iadul din Siberia cei mai harnici oameni, care si-au construit si in acel pamant salbatic gospodarii, ca in 1956 sa le lase si, revenind in Moldova, sa o ia de la inceput.

Conform datelor oficiale, in ziua de 6 iulie 1949, au fost deportate in Siberia 11.293 de familii din Moldova sau peste 35 mii de oameni. Sursele neoficiale afirma ca aceste cifre nu reflecta intreaga proportie a dramei moldovenilor, deoarece numarul victimelor deportarilor a fost calculat reiesind din 3 membri ai familiilor. Se stie, insa, ca au fost ridicate familii cu 7-8 si chiar 14 copii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor