Impozitul forfetar se va introduce selectiv, acolo unde fiscalizarea este redusă
Impozitul forfetar ar urma să se introducă selectiv, în domenii precum cel al serviciilor unde există un grad redus de fiscalizare, a declarat marţi Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
El a declarat că, în urma discuţiilor pirtate cu ministrul pentru IMM-uri, Turism, Mediu de Afaceri, Maria Grapini, s-a convenit ca introducerea impozitului forfetar să ţină cont de cinci elemente.
Potrivit lui Nicolescu, unul dintre elemente prevede ca impozitul forfetar să se introdcă selectiv, în domenii precum serviciile, acolo unde există un grad redus de fiscalizare. El a dat ca exemplu un hotel din Bucureşti care, deşi are un grad de ocupare de 80%, raportează încasări mici.
De asemenea, Nicolescu a spus că, potrivit unui al punct convenit, introducerea impozitului se va face pe baza unor criterii riguroase, dintre care a enumerat capacitatea de a face afaceri, pozitţa firmei, localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, indicele de sezonalitate, pentru că unele firme lucrează numai vara, precum cele de pe litoral.
Preşedintele CNIPMMR a spus că al treilea punct prevede că impozitul are în vedere simplificarea birocraţiei şi va se aplica precum un procent din veniturile standard estimate a se realiza, fiind însoţit de elemente de simplificare.
La punctul patru, Nicolescu a menţionat că introducerea impozitului forfetar se va face dupa ce se va discuta cu cei din branşa respectivă.
La ultimul punct, Ovidiu Nicolescu a spus că, în momentul în care se va prefigura introducerea acestui impozit, se va face o notă de impact precum şii testul de impact asupra IMMurilor, "pentru ca să nu ne mai trezim cu situaţii ca la impozitul minim, când au murit multe IMM-uri".
Ministrul pentru IMM-uri, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini a declarat vineri că impozitul forfetar ar putea fi aplicat din al doilea semestru al acestui an, în cazul în care studiul de impact va fi gata în primul trimestru. Ministrul a explicat că va exista şi o categorie căreia nu i se va aplica impozitul forfetar, repectiv firmele cu cifre de afaceri foarte mici. În schimb, acestea urmează să fie controlate mai des, pentru a se descoperi dacă emit bon fiscal sau nu, numărul controalelor putând fi şi de 15 pe an.